Politica romaneasca traieste momente absolut delirante, cu doar cateva ore inaintea votului final privind suspendarea presedintelui Traian Basescu liderul PSD Mircea Geona dinamitand bomba: seful statului i-ar fi santajat cu dosarele SRI privind colaborarea cu Securitatea pe judecatorii Curtii Constitutionale pentru avizul favorabil in ceea ce-l priveste. Imediat, presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a spus ca Geoana are dreptate, iar deputata Daniela Buruiana a anuntat ca azi, dupa suspendare, va cere arestarea imediata a "infractorului Traian Basescu". Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca daca afirmatiile lui Geoana se confirma, va urma un cutremur politic de 8 grade pe scara Richter, in timp de democratii vad in iesirea lui Geoana un gest disperat. La randul sau, seful statului a negat toate acuzatiile aduse de PSD si l-a caracterizat pe Geoana drept un diversionist.
"O suspendare a presedintelui prin abuz va avea consecinte grave pentru Romania. Un asemenea fapt va fi in responsabilitatea celor care au initiat si sustinut acest demers. Este posibil sa scada ratigul de tara sau ca raportul urmator de tara sa nu fie favorabil Romaniei. Romania poate fi data cu multi pasi inapoi prin acest demers", a declarat aseara presedintele Basescu. Seful statului a anuntat ca nu se va prezenta azi in Parlament pentru a asista la eventuala sa suspendare: "Apreciez ca maine nu am de ce sa merg in Parlament. Doar daca as fi incalcat Constitutia m-as fi prezentat in fata romanilor sa le cer scuze. Eu nu am fost ales de Parlament, ci de romani, si reprezint interesele lor". "Fac un apel extrem de serios la liderii partidelor politice sa aiba grija in ce arunca Romania incepand de maine", a incheiat presedintele. Clasa politica a primit aceste declaratii cu o atitudine agresiva. Astfel, liberalii, prin vocea vicepresedintelui Puiu Hasotti, sunt de parere ca Basescu se simte incoltit si fara sanse de scapare: "Discursul presedintelui respira pe jumatate de frica, iar pe alta jumatate de o anumita amenintare". La randul sau, presedintele PSD Mircea Geoana a continuat discursul extrem de dur pe care l-a abordat pe tot parcursul zilei de ieri la adresa sefului statului. "Basescu mi s-a parut un om disperat si inrait", a spus social-democratul. El a apreciat ca discursul lui Basescu a fost unul "a la Nicolae Ceausescu in 1989". "Astazi, Traian Basescu a fost pur si simplu patetic. Este jalnic. Nu mai este Traian Basescu de alta data, omul care isi pastreaza luciditatea in momente de cumpana pentru cariera sa politica", a continuat Geoana, potrivit caruia acesta a fost ultimul discurs de la palatul Cotroceni al presedintelui Basescu. Declaratiile politice de o violenta extrema duc la punctul culminant o criza fara precedent in democratia post-decembrista a Romaniei.
PD ar putea vota pentru suspendare, pentru a forta alegerile anticipate

Paradoxal, declaratiile si diversiunile social-democratilor, care vor sa discrediteze atat Curtea Constitutionala, ca for suprem, cat si institutia prezidentiala, ar putea avea efect de bumerang. Pana la urma, nimeni nu poate fi sigur de faptul ca suspendarea presedintelui Basescu nu poate insemna, de fapt, intarirea sa. Nimeni nu stie daca acest atac perpetuu la adresa lui Basescu nu are drept efect coalizarea electoratului in favoarea unui sef de stat pus la zid. Pana la urma, singurul risc al sefului statului il reprezinta dosarele in care este cercetat sau inculpat, repunerea acestora pe tapet putand duce la desfiintarea omului politic Basescu. In rest, Basescu este capabil sa acumuleze simpatia populara a unui electorat scarbit de oligarhii, coruptie, scandaluri si instabilitate suficient de mult pentru a castiga detasat eventualele alegeri anticipate prezidentiale. Urmarind acesta logica, nu vedem de ce nu ar aplica PD-ul o strategie de-a dreptul criminala: votarea pentru suspendarea presedintelui, tocmai pentru a fi siguri de organizarea anticipatelor pe care Basescu le-ar castiga fluierand. De remarcat in acest context nesiguranta din ultimele zile ale PRM si PNL, care nu au spus un "da" hotarat in favoarea suspendarii, liberalii sustinand pana la urma ca vor vota fiecare dupa propria constiinta.