Pentru oamenii cu bani, criza financiara este ca o ploaie scurta de vara. Cand altii se plang ca nu mai au ce manca sau ca le bat creditorii la usa, ei prospera. Ei fac bani. Asa cum se intampla si in cazul unora dintre consilierii judeteni din Dolj, ale caror averi, daca nu au scazut, s-au conservat sau au crescut considerabil. Gazeta de Sud v-a prezentat luni averile parlamentarilor de Dolj in vremuri de restriste. Acum va aratam ce sume de bani intra in bugetul personal al consilierilor judeteni.

Incepem cu presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, mai bogat anul acesta cu aproape 700.000 de lei. La capitolul achizitii imobiliare in nume propriu, presedintele este modest. Are doar o casa pe strada General Dragalina, cumparata de la stat pe Legea 112 si un autoturism Saab, vechi de cativa ani. In schimb, Ion Prioteasa detine, alaturi de sotie, numeroase actiuni la societati comerciale. Daca la Olas Prod, acesta are 8% din actiuni, iar la Jiul SA - 4.464 de cupoane, la alte trei firme detine jumatate din actiuni. Este cazul Mondial Com, Mondial si Gi-ro. Activitatea economica a celor trei societati ar putea face invidios orice om de afaceri. Cu doar patru angajati, cate unul la doua firme si doi la alta, cele trei firme au avut profit de peste un milion de lei. Dividendele pe care si le-a acordat familia Prioteasa, potrivit declaratiei de avere, sunt de 670.000 de lei (peste 150.000 de euro - n.r.). Societatile activeaza in domeniul inchirierilor sau subinchirierilor de imobile proprii sau inchiriate, ceea ce inseamna ca familia Prioteasa ar putea detine mai multe bunuri imobile, dar acestea sunt trecute pe firma, deci nu trebuie precizate in declaratia de avere.

Unora le place pamantul

Cei doi vicepresedinti ai CJ Dolj stau diferit din punct de vedere financiar. Cristinel Iovan detine un apartament de 102 mp, cumparat in 2006 prin credit ipotecar de 62.000 de euro, iar singurele sale venituri sunt indemnizatia primita de la consiliu. Dan Mogos, cel de-al doilea vicepresedinte, este cunoscut ca un om instarit. Desi nu are casa, apartament sau masina, Mogos detine un sfert din firma Mogos Med, jumatate din firma Infoconstruct si 100% din firma Quato. De asemenea, Dan Mogos este director al fundatiilor Help for All, United World si Mogos Med. Vicepresedintele liberal al CJ Dolj detine o vila la Ranca, are un cont bancar de 5.000 de euro si venituri de 49.002 lei.
Alt consilier instarit este Ilie Calugaru. Acesta detine peste 63 de hectare de teren agricol la Calafat, obtinut in perioada 2000-2009, peste 12 hectare in comuna Motatei, obtinut in perioada 2000-2008 si 1,94 de hectare de teren intravilan tot la Calafat. Consilierul detine doua autoturisme si trei conturi bancare: unul de peste 90.000 de lei, altul de 120.000 de lei si unul de 96.000 de lei. Oana Dinca, consilier judetean si sotia viceprimarului Marinica Dinca, detine impreuna cu acesta un teren agricol extravilan in Craiova de 575 de metri patrati, un apartament. Consilierul are un cabinet de avocatura prin intermediul caruia a semnat in 2007 un contract cu o institutie a statului, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, pentru consultanta juridica in problema exproprierilor. Din 2007 pana in 2009, cabinetul de avocatura a incasat de la Companie peste 100.000 de lei. Dinca a mai obtinut din avocatura peste 100.000 de lei, ca director la stat - 19.000 de lei, iar ca jurist la doua firme private - peste 30.000 de lei.

Gheorghita junior, patron in transporturi

Gheorghita Aurel, fiul primarului din Podari, pare de departe cel mai bogat dintre consilierii judeteni. Acesta detine jumatate din actiunile firmelor de transport Aur Trans si Sxt Trans, un hectar de teren intravilan in Podari, zece hectare de teren forestier in Podari, din care o parte obtinut in acest an, 14 hectare de teren agricol in comuna, din care o parte obtinut anul trecut si 2.650 de metri patrati de teren intravilan in Craiova. Aurica este proprietarul a cinci locuinte si spatii comerciale si a doua autoturisme. Anul trecut, juniorul Gheorghita a vandut teren agricol unei persoane fizice si unei firme, iar anul acesta a instrainat apartamentul din Craiova.
Dorel Luica nu are averea lui Gheorghita, dar nici rau nu o duce. Impreuna cu sotia a avut venituri de 66.000 de lei, iar din pensie, tot cu sotia, a obtinut peste 40.000 de lei. In total, 106.000 lei, circa 25.000 de euro. Luica detine un cont bancar de 17.000 de euro, deschis in 2007, altul de 132.000 de lei deschis anul trecut si 37.000 de lei intr-un fond de investitii sau de pensii, deschis anul acesta. Lista oamenilor instariti din Consiliul Judetean este inchisa de Constantin Mandruleanu. Patron al Microcomputer Service, Mandruleanu detine mai multe terenuri, doua locuinte, bijuterii de 25.000 de euro si obiecte de cult si tablouri de 35.000 de euro. Consilierul are un cont bancar de peste 600.000 de lei deschis in 2010 si a primit dividende de 200.000 de euro. Pe lista bogatilor din consiliul judetean ar mai fi putut figura inca patru consilieri locali, dar acestia nu si-au publicat inca declaratiile de avere si de interese. Este vorba de Cosmin Enea, Dan Paloiu, Cristina Calangiu si Maria Schutz.