AGERPRES informeaza: Legea Lustratiei a primit votul final al Camerei Deputatilor

Proiectul Legii lustratiei, care are in vedere interzicerea unor drepturi pentru cei care au facut parte din aparatul de partid in vremea regimului comunist, a fost primit marti votul final al Camerei Deputatilor - for decizional in acest sens.
Proiectul de lege a primit 167 de voturi pentru, 4 abtineri si niciun vot impotriva. Propunerea legislativa a primit aviz favorabil initial din partea Guvernului. Mai multi deputati au apreciat ca aceasta lege este necesara la 22 ani de la evenimentele din decembrie 1989 care au marcat caderea regimului comunist. "UDMR sustine votarea acestui proiect de lege. Dupa mai bine de 20 de ani (n.r. - de la Revolutie), avem nevoie de aceste dispozitii", a argumentat deputatul UDMR Mate Andras in cadrul dezbaterilor generale.
Deputatul PDL Clement Negrut s-a intrebat retoric "cum ar fi fost" daca Punctul 8 de la Timisoara ar fi devenit obligativitate. "Este o intrebare la care, din pacate, nu vom gasi raspuns niciodata. E bine totusi si din punct de vedere personal sunt mai mult decat bucuros ca ma aflu printre cei care vor vota aceasta lege, o lege care in opinia mea era necesara", a adaugat el.
Deputatii au acceptat doua amendamente. Astfel, cei care au facut parte din fostul UTC nu vor fi lustrabili. Al doilea amendament este ca un fost procuror comunist care a facut politie politica sa nu mai faca parte din actuala viata politica si sa ocupe functii publice. Cele doua amendamente au apartinut deputatilor Mircea Toader (PDL), Mate Andras (UDMR) si Mircea Grosaru - minoritati nationale. Mircea Toader le-a solicitat colegilor sai sa scoata din text acel amendament care se refera la membrii si membrii supleanti ai conducerii UTC. Grupul UDMR nu a sustinut acest amendament, apreciind ca cei care au facut parte din Comitetul central al UTC "ar trebui sa stea deoparte".

Al doilea amendament a fost propus de deputatii Mate Andras si Mircea Grosaru si respins de Comisia Juridica, fiind acceptat doar ca procurorii cu functii de conducere sa intre sub prevederile Legii lustratiei. "In Comisia Juridica am sustinut un amendament, impreuna cu Mircea Grosaru, si tin minte ca un domn care a fost condamnat pe nedrept si a stat opt ani in puscarie ne-a implorat in genunchi sa sustinem si sa votam acest amendament. Dupa 22 de ani nu pot accepta ca un fost procuror comunist, care a facut politie politica, care a inceput anchetarea cetatenilor romani care au luptat impotriva comunismului, persecutati inclusiv in 1956, si pana in ‘89, verificati, sa fie ales acum in Parlamentul Romaniei sau sa fie numit la Consiliul Judetean sau local. Este inacceptabil. La mine, in Cluj, un fost procuror comunist are acum o pensie de 90 milioane lei vechi, iar Doina Cornea abia ajunge la 15 milioane lei vechi. Este inacceptabil! Va rog respectuos si multi colegi inteleg si vor sustine ca fostii procurori comunisti sa nu mai faca parte din actuala viata politica. Ar fi imoral sa votam altfel", a argumentat Mate Andras.
Legea lustratiei, adoptata in urma unui vot al parlamentarilor PDL si PNL, a fost declarata, ulterior, neconstitutionala si acum a fost amendata pentru a fi pusa in acord cu prevederile Constitutiei. Propunerile de amendare, insusite de Comisia juridica din Camera Deputatilor, au fost facute de Societatea Timisoara si Asociatia 21 Decembrie. Potrivit proiectului de lege, printre categoriile de persoane considerate ca au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist din perioda martie 1945 - decembrie 1989 sunt activistii de partid, directorii de publicatii si edituri, precum si procurorii cu functii. Acestora, potrivit Legii lustratiei, ar urma sa li se interzica pentru o perioada de cinci ani dreptul de a candida si a detine functii publice.