DeCeNews : Parvulescu: Curtea Constitutionala poate determina repetarea referendumului

Decizia pe care o va lua Curtea Constitutionala ar putea arunca din nou in aer scena politica. CCR ar trebui sa ofere o solutie transanta, dar in actuala componenta este greu ca 6 judecatori din 9 sa se puna de acord. Daca CCR nu ofera o solutie transanta, intram intr-un alt scenariu. Decizia va ajunge pe masa Parlamentului, dar acesta va fi pus in fata unui vid constitutional. Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice din Senat, a explicat pentru DeCe News ca Parlamentul nu il poate demite pe Traian Basescu.
Toni Grebla a explicat ca in cazul in care nu avem parte de o decizie transanta din partea CCR, Parlamentul nu poate demite presedintele, pentru ca nu exista prevederea in Constitutie. In acest caz, referendumul ar putea fi reluat.
Curtea Constitutionala a recunoscut necesitatea unui Cod Electoral. Prin decizia de astazi va forta adoptarea unei astfel de legi si va modifica legea referendumului. Curtea va decide refacerea legii referendumului si eliminarea cvorumului astfel incat sa nu mai fie nevoie niciodata de o astfel de prevedere, la niicun tip de alegeri. Masura ar fi aplicata inclusiv la alegerile locale.
In aceste conditii s-ar putea reface referendumul, dar fara prag. Parlamentul ar urma sa modifice legea, iar Curtea ar putea decide un nou referendum.
Pentru a aplica o astfel de decizie a Curtii ar fi nevoie doar de o lege si de un articol special. Practic, Parlamentul il va mai suspenda odata pe Basescu si in termen de o saptamana romanii vor fi chemati din nou la urne la un nou referendum, dar fara cvorum.
Ipoteza este sustinuta si de Cristian Parvulescu de la Pro Democratia. El a dat exemplul sistemului electoral din SUA. Se stie ca in SUA nu s-ar putea impune cvorum pentru ca la ei nu se prezinta niciodata mai mult de 35%. "Inainte de alegeri fiecare cetatean merge si se inscrie pe listele electorale cam 55-60%, iar dintre acestia, la vot, vin doar 25-30%, adica un cvorum nu are rost.", a explicat Parvulescu.