Senatoarea Gabriela Cretu a sustinut o declaratie politica intitulata "Neoliberalismului i-a trecut vremea!", pe care o puteti citi in continuare.

Aderarea la Schengen si eliminarea MCV sunt obiective mici care tin loc unor obiective nationale mari. Pentru unii, ele sunt mai utile daca nu sunt atinse; joaca rolul de mijloace de presiune si santaj. Ne-a dovedit-o, inca o data, presedintele Basescu aseara; orice vot altfel decat vrea domnia sa, ar face rau la MCV.
Ca marea majoritate, si eu am votat impotriva urmarii penale a lui Varujan Vosganian; pentru ca nu e vinovat penal. Faptele incriminate nu reprezinta un caz izolat si nu sunt motivate de reaua sa intentie. Ministrul Vosganian este insa faptas; politic, nu juridic. Face parte, ca multi dintre noi, dintre cei care au sustinut si promovat in ultimii 20 de ani un set de politici numite simplu - neoliberalism.
Prin ele, cei bogati s-au imbogatit iar cei saraci au saracit; sistematic, proprietatea publica si-a schimbat stapanul iar banul public s-a scurs in buzunare private; nu in toate si nu intr-un mod echitabil. Au fost privilegiate prin sistemele de taxare si diverse alte scutiri, corporatiile mari; straine sau romanesti, originea capitalului nu conteaza; interesele lor sunt aceleasi. Politicile neoliberale au privilegiat pe putini, in detrimentul tuturor. Inegalitatea in crestere continua si raspandirea romanilor prin lume sunt dovada.
Toti cei care, direct sau indirect, am sustinut aceste politici suntem responsabili; pentru ca le-am promovat, pentru ca le-am acceptat, pentru ca nu ne-am opus. Dar nu ca indivizi si nu in fata legii, ci ca promotorii unor politici falimentare, fata de societate. Sa-l trimiti la inchisoare pe un ministru inseamna sa ingropi problema - aici, nu presupusa sa greseala sa este esentiala, esenta sistemului este gresita. Acest sistem de politici trebuie denuntat; procesul neoliberalismului de tranzitie este de realizat; dar nu de procurori! Am votat nu, pentru ca nu vreau sa fac din Varujan Vosganian Acarul Paun.
Asa s-a reusit in cazul lui Bernard Madoff; acesta fraudase pe putin 50 miliarde de dolari intr-o schema Ponzi deghizata intr-un fond de investitii; a fost acuzat si condamnat urgent; la 150 de ani de inchisoare; pentru ca sa nu se afle ceea ce trebuia ascuns - intregul sistem financiar functioneaza pe un soi de schema Ponzi; schema lui bolnava a fost descoperita doar pentru ca sistemul zis sanatos scartia pe la toate incheieturile.
Nu as fi spus aceste lucruri daca politicile neoliberale nu ar fi reevaluate peste tot in lume chiar de catre initiatorii lor. Cum suntem intr-o anume intarziere istorica, tinem cu tot dinandinsul sa repetam erorile celorlalti si sa le continuam. Ar fi cazul sa mai ardem ceva etape!

Post Scriptum

Cineva din aceasta sala aprecia ca, dimpotriva, decizia guvernului presupus determinata de Varujan Vosganian ar fi fost una protectionista. Daca corporatiile ar aplica politici proprii prin care sa dezvolte piata interna sau cercetarea stiintifica, sa ridice nivelul tehnologic si pregatirea fortei de munca, as accepta obiectia. Dar patronul implicat in cauza ameninta ca-si muta sediul social in Bulgaria doar pentru ca, acolo, rata impozitului pe profit era doar cu putin mai mica; a realizat insa ca reforma de succes a sistemului fiscal din Bulgaria a facut ca acolo taxele chiar sa se colecteaze si a renuntat. Deocamdata...