Senatorul Florian Bodog a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata " Sanatatea, prioritate permanenta a guvernului", pe care o puteti citi in continuare.

Incertitudinile legate de conducerea Ministerului Sanatatii au luat sfarsit. Va veni, poate, o vreme in care vom avea ragazul sa analizam si sa evaluam mandatul fostului ministru, asa cum a fost el, cu bune si cu rele...
Acum insa, este vremea sa actionam. Este vremea sa ne respectam angajamentele, sa ne facem datoria fata de oameni si sa continuam modernizarea si reformarea actului de sanatate din tara noastra. Poate ca reforma este un cuvant de care oamenii s-au cam saturat, insa - cel putin in domeniul sanatatii, eu cred ca reforma este nu doar un obiectiv, ci un proces permanent. Suntem inca foarte departe de nivelul la care ar trebui sa fim si de ceea ce romanii asteapta din partea sistemului sanitar. Stim insa foarte bine ce avem de facut si suntem pregatiti sa ne apucam de munca. Acum. Toti cei care, asa ca noi, social democrati, cred in rolul esential al serviciilor publice, trebuie sa se gandeasca in permanenta la modul in care ele pot deveni mai bune, mai eficiente, mai folositoare romanilor.
Pentru orice guvern responsabil si, mai ales pentru un guvern condus de un prim ministru social democrat, sanatatea si, in opinia mea, educatia, reprezinta prioritati fundamentale. Insa pentru ca sanatatea, ca prioritate fundamentala, sa fie un domeniu bine guvernat si bine administrat, trebuie sa actionam coerent, conform unui plan si unei viziuni bazate pe obiective, sa luam decizii fundamentate si, in mod obligatoriu, sa respectam modelele de bune practici europene. Dar, inainte de orice, eu cred ca trebuie sa ne gandim la oameni, atat la pacienti, cat si la angajatii din sistem. Pentru ca sanatatea, stimati colegi, nu se refera la statistici, la numere si la optiuni politice. Sanatatea inseamna viata. Toti stim asta, toti ne-am confruntat cu probleme medicale si toti credem ca se poate face mai mult si mai bine.
Nu putem ignora, si nu o vom face vreodata, starea de frustrare a romanilor atunci cand se gandesc la sistemul santitar. Nu putem sa nu vedem cazurile in care acest sistem esueaza in a-si indeplini misiunea. Si niciodata nu vom putea ignora greutatile cu care medicii si angajatii din domeniul sanatatii se confrunta zi de zi, an de an. Romania corecta, pe care social democratii romani doresc sa o construiasca, este o Romanie in care taxele si impozitele pe care statul le colecteaza de la oameni se regasesc in servicii publice de calitate. Iar in sanatate, acest lucru trebuie sa se vada mai mult ca oriunde!
Avem o populatie imbatranita, numarul bolilor cronice este in crestere, cheltuielile cresc si ele mereu. De aceea, cred ca prioritatea imediata a Ministerului Sanatatii, responsabil de administrarea moderna si eficienta a sistemului sanitar, o reprezinta politicile de preventie! Cand spunem ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, nu facem simple afirmatii, ci formulam un adevar fundamental care sta la baza oricarui sistem de sanatate care isi indeplineste misiunea cu succes. Iar cand vorbim despre preventie, trebuie sa ne asiguram ca avem si conditii pentru a putea da diagnostice din ce in ce mai bune.
Dar pentru asta avem nevoie de medici. Avem nevoie sa facem tot ce tine de noi, iar guvernul Ponta a facut cativa pasi in acest sens, pentru a opri exodul medicilor din Romania. Avem nevoie de decizii imediate privind pachetul seriviciilor de baza, pentru ca medicii si spitalele sa poata actiona coerent si eficient. La fel de important, trebuie reglementate extrem de urgent modalitatile de decontare ale cheltuielilor reale pe care spitalele le efectueaza pentru pacientii lor. Lista medicamentelor compensate trebuie actualizata si pusa in aplicare fara intazieri suplimentare si, nu in ultimul rand, statul trebuie sa isi foloseasca resursele proprii pentru a oferi romanilor medicamente la preturi corecte. Iata de ce si situatia de la Institutul Cantacuzino trebuie pusa in ordine cat mai repede posibil.
Numarul mare de romani obligati sa depuna eforturi supraumane pentru a se trata in strainatate, precum si presiunea pe care aceasta realitate o pune asupra bugetului, sunt semnale grave si urgente. Sunt semnale care ne cer sa nu pierdem vremea, ci sa actionam. Acum! Ceea ce propun asadar sunt cateva prioritati puse in ordine logica, care sa ne ghideze actiunile si de care Ministerul Sanatatii sper sa tina seama in viitor.