Gitenstein: Vizita in SUA, obositoare dar energizanta. Chimia dintre cei doi presedinti, buna
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, ca vizita presedintelui Traian Basescu in Statele Unite nu a fost una planificata in ultimul moment, iar opinia publica ar trebui sa se concentreze asupra rezultatelor acestei vizite.
"Vizita a fost obositoare, dar si energizanta", a spus Gintenstein.
El a subliniat ca vicepresedintele american Joe Biden ii spusese inca din 2009 ca doreste o astfel de intalnire.
"Chimia dintre cei doi presedinti a fost foarte buna", a explicat Gitenstein, adaugand cei doi sefi de stat au purtat o discutie detaliata, inclusiv in Biroul Oval.
Intrebat despre faptul ca s-a creat impresia ca a fost o vizita planificata in mare graba, Gitenstein a tinut sa explice ca pregatirile pentru calatorie au fost indelungate.
"Nu a fost o vizita planificata in graba, a fost pregatita de mult timp", a spus Gitenstein.
El a mai spus ca spera ca lumea sa se concentreze pe rezultatele vizitei, pe problema scutului, sa inteleaga modul in care acesta contribuie la consolidarea securitatii Romaniei.
"Hai sa ne concentram pe ceea ce a iesit din aceasta vizita, pentru ca aceasta conteaza pentru mame, pentru familii, pentru copii, restul e o distragere a atentiei", a mai spus ambasadorul.
Gitenstein a adaugat ca exista o democratie consolidata si o presa libera in Romania.
"Va enervati, va certati. Asta mi se pare amuzant si Americii i se pare amuzant, de asemenea. Si sunteti un prieten de nadejde", a mai spus ambasadorul.