Presedintele CNS "Cartel ALFA", Bogdan Iuliu Hossu, a remis o declaratie de presa referitoare la Legea salarizarii. Redam textul declaratiei:
"Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" este profund indignata de faptul ca Guvernul, dupa ce in urma negocierilor a ajuns la o forma de acord cu partenerii sociali in privinta Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar, prezinta acum, cu doar cateva zile inainte de a-si asuma raspunderea pe aceasta lege, intr-o totala lipsa de transparenta, o varianta de text care nu mai corespunde intelegerii avute si nici principiilor de coeziune sociala de la care s-a pornit.
Daca pana ieri, in urma negocierilor cu Guvernul pe marginea Legii salarizarii unitare era stabilita o valoare a coeficientului 1 din grila de salarizare egala cu salariul minim pe economie (acesta urmand sa creasca dupa calendarul: 705 lei in 2010, 765 lei in 2011, 845 lei in 2012, 935 lei in 2013, 1.015 lei in 2014 si 1.100 in 2015) astazi Executivul anunta ca acest coeficient 1 nu reprezinta de fapt salariul minim pe economie, ci doar salariul minim din sectorul bugetar. Conform deciziei Guvernului, salariul minim din sectorul bugetar va fi doar indexat cu inflatia, aceasta insemnand ca perioada de tranzitie catre proiectul realizat nu va fi pana in 2015 ci pana in 2020. Mai mult, garantand actualele salarii in plata si micsorand masa salariala in structura bugetului, inseamna inghetarea si a salariilor mici pentru urmatorii 10 ani de zile. Or, toate rundele de negocieri intre partenerii sociali, pe marginea Legii salarizarii unitare, s-au purtat de fiecare data facandu-se referire la salariul minim pe economie.
Ideea adoptarii unei Legi a salarizarii unitare in sectorul bugetar si corelarea ei cu salariul minim pe economie a aparut tocmai din necesitatea construirii coeziunii sociale (care in Romania nu exista), pornind de la principiul la munca egala - remunerare egala si urmarindu-se convergenta politicii salariale din Romania cu politica salariala europeana. Astfel, conform calendarului stabilit inclusiv prin Legea salarizarii unitare, salariul minim pe economie ar fi trebuit sa atinga, in 2015, o pondere de 43,5% in salariul mediu pe economie, apropiindu-se de ponderea de 50% stabilita cu partenerii sociali prin Acordul din iunie 2008 si de cea de 60% ceruta de Uniunea Europeana.
Prin schimbarea textului Legii salarizarii unitare, cu eterna invocare a "cerintelor FMI", Guvernul demonstreaza ca nu doreste sa promoveze o politica salariala corecta, care sa genereze coeziunea sociala, ci urmareste interesele unor grupuri care vor doar sa pastreze evaziunea fiscala. Lucru demonstrazat, de altfel si de faptul ca astazi avem peste 1.200.000 lucratori inregistrati ca si muncitori necalificati, pentru ca patronii sa poata fi "scutiti" de impozitare si contributii mai mari la asigurarile sociale, cat si de incercarea de desfiintare a Inspectiei Muncii, sub pretextul nevoii de restructurare, desi in paralel, Guvernul da Ordonante speciale de infiintare a unor subagentii-capusa.
Inca o data constatam ca se doreste ca aceasta criza economica si financiara sa fie suportata numai de catre lucratori, privilegiile guvernantilor sau angajatorilor pastrandu-se in continuare.
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" nu poate fi de acord cu textul Legii salarizarii unitare in forma in care a fost DEFINITIVAT ASTAZI UNILATERAL de Guvern, varianta aflata IN TOTALA CONTRADICTIE CU CEEA CE S-A NEGOCIAT cu sindicatele si patronatele.
Pentru faptul ca Executivul isi va asuma raspunderea pe un text de lege care nu mai respecta principiile de la care s-a pornit, CNS "Cartel ALFA" considera ca singura solutie ramane demiterea Guvernului.
CNS "Cartel ALFA" cere membrilor Parlamentului sa isi asume responsabilitatea fata de interesele cetatenilor care i-au ales si ii reprezinta si prin votul lor sa DEMITA Guvernul BOC!"