Ordonanta de Urgenta privind acordarea stimulentelor a fost adoptata de Camera Deputatilor, cu 209 voturi pentru, 12 impotriva si 66 de abtineri. Ministrul Finantelor Gheorghe Ialomiteanu a declarat, dupa vot, ca a fost corectat un sistem de salarizare nedrept.
OUG 1/2010 contine unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, si cuprinde un amendament adus de Ministerul Finantelor Publice (MFP) care se refera la includerea stimulentelor in salariul de bază pentru fiecare functie publica, pe categorii, clase si grade profesionale si pentru fiecare functie contractuala.
"Important e ca a fost adoptata, sa vedem cum includem stimulentele in salariu. Se va face media stimulentelor din iulie, acea medie va fi inclusa in salariu", a declarat Vasile Marica, liderul Sed Lex.
In Ministerul de Finante si unitatile subordonate politica salariala s-a bazat pe acordarea de stimulente in timp ce salariile au fost pastrate la un nivel minim in raport cu alte institutii. Neacordarea stimulentelor la Ministerul de Finante pe lunile august si septembrie a provocat un protest spontan al angajatilor saptamana trecuta. Protestele spontane ale angajatilor din domeniul finantelor, nemultumiti de reducerile salariale, au paralizat joi administratia fiscala romaneasca.
Miscarile de protest au avut loc intr-un moment dificil pentru Ministerul Finantelor, care lucrea la Legea bugetului pentru anul viitor si se pregateste pentru o vizita de evaluare a Fondului Monetar International la 22 octombrie.