Inpolitics informeaza: Misterul unor zile fierbinti: Traian pregateste marea lovitura? (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
Multe ciudatenii s-au adunat in ultima perioada pe scena politica, evenimente aparent inexplicabile, decizii aiuritoare, manevre obscure, iesiri la rampa neasteptate si nervi, foarte multi nervi. Un talmes-balmes care ii face pe unii observatori politici sa afirme ca Basescu si-a pierdut complet busola politica, ceea ce nu ar fi imposibil, la urma-urmei. Si totusi, daca evenimentele ultimelor saptamani nu sunt chiar atat de intamplatoare, iar in spatele lor se ascunde cea mai mare lovitura politico-electorala pe care Basescu ar putea-o da in acest an?
Sa recapitulam cateva fapte cu cantec din ultima vreme: Basescu arunca pe masa, hodoronc-tronc, legea regionalizarii, care starneste zazanie in primul rand in interiorul coalitiei; UDMR se enerveaza, de la o zi la alta, atat de rau incat moderatul Kelemen Humor ajunge sa vorbeasca de proteste de strada; pedelistii cu greutate ii fac loc in primul plan lui Emil Boc, a carui voce se aude tot mai limpede in ultimele zile, pe diverse teme, dupa ce, nu demult, se vorbea de iminenta lui debarcare; relatia dintre UDMR si opozitie se deterioreaza vazand cu ochii din cauza aceleiasi legi a regionalizarii; Dinu Patriciu iese tot mai des la rampa cu ideea unui PNL dezamagitor care ar trebui sa lase locul unui partid de dreapta mult mai decis; in paralel, trustul lui de presa, care parea sa aiba doar mici rafuieli personale cu Crin, incepe sa atace foarte dur si liderii marcanti ai PSD; Ponta da unda verde unei aiuritoare aliante la nivelul judetelor cu PRM; Antonescu incepe sa discute despre posibilitatea de a fi nu candidat prezidential, ci doar premier al USL; in fine, Oprescu da dovada de o graba suspecta in privinta inaugurarii pasajului Basarab si a ocuparii unei felii groase din peisajul politico-mediatic, exact in perioada in care USL avea programata prezentarea etapizata a ofertei de guvernare; asta, desi liderii USL mai ca fac temenele la poarta lui pentru a le accepta sprijinul la alegerile pentru primarie.
Simple evenimente fara nicio legatura? Posibil, mai ales ca e canicula, si asta stimuleaza mintile infierbantate.
La fel de bine, insa, am putea asista la derularea unui scenariu mai mult decat spectaculos al actualei puteri, care sa dea peste cap din temelii planurile electorale ale principalilor actori politici.
Prin lansarea ideii de regionalizare, mai ales in dauna UDMR, Basescu poate urmari, de fapt, eliminarea maghiarilor de la guvernare dupa ce acestia ar lasa guvernul in ofsaid la asumarea raspunderii in parlament pentru legea respectiva. Daca ar face altfel, partidul lui Kelemen Hunor ar deschide instantaneu cale de atac gruparii politice a lui Laszlo Tokes, care ar putea lasa UDMR cu zero voturi la alegeri. Probabil de aici si marea nervozitate a liderilor maghiari.
Lipsa voturilor UDMR ar insemna caderea legii regionalizarii, dar si a guvernului Boc.
De aceasta data, insa, micul premier ar pleca triumfal, ca un erou, victima a intereselor anti-nationale ale unora bla-bla-bla.
Votul contra al UDMR ar insemna automat plecarea din coalitie; cine ii va lua locul?
Aici ar putea interveni marea bomba: ce se va intampla daca Basescu iese la rampa si isi manifesta disponibilitatea de a numi un premier al unei aliante PDL-PNL, ba poate chiar un liberal, sa zicem unul cu experienta, precum Tariceanu?
In conditiile in care o buna parte a liderilor PNL, dar, in special, electoratul partidului, nu au vazut cu ochi buni decizia lui Antonescu de a bate palma cu PSD, am putea asista la o declansare peste noapte a unui conflict in PNL care se va termina fie cu acceptul lui Crin de a rupe alianta cu PSD in favoarea uneia cu PDL, fie chiar la maturarea lui de la conducere. Mai ales ca stilul dictatorial al sau i-a adus multi dusmani in partid. PNL e un partid nu foarte mare, iar convocarea unui congres extraordinar e mult mai lesnicioasa decit la PSD sau PDL.
In defavoarea lui Crin joaca si alte evenimente, in ultima vreme. Forta liberalului in raport cu propriul partid si-a aflat sursa in scorul excelent din sondajele prezidentiale, ceea ce il califica pe Crin pentru rolul de locomotiva de necontestat. Acum, insa, locomotiva prezidentiala e impinsa spre tusa, incet, dar sigur, de catre una mai puternica: Sorin Oprescu.
Ascensiunea doctorului este moartea politica a lui Antonescu. Crin pare sa simta deja presiunea, odata ce, zilele trecute, a adus in discutie posibilitatea ca el sa fie nu candidatul prezidential, ci de premier al USL.
E probabil ca si Oprescu simte ca e un moment excelent sa ia distanta de liberal in sondaje, pentru ca altfel nu se explica graba lui de a inaugura pasajul Basarab, chiar fara autorizatia Inspectoratului de Stat pentru Constructii. Invidie sau nu, aici Udrea a avut dreptate: o constructie oferita publicului fara avizele de specialitate e o grava incalcare a legilor si cutumelor. Dar, cum spuneam, poate ca doctorul a avut motive serioase sa se grabeasca. Lovitura lui de imagine vine exact peste campania USL de prezentare a ofertei de guvernare, ceea ce numai bine nu poate fi pentru opozitie. Mesajul subliminal e USL promite, dar Oprescu chiar face. Avantaj Sorin.
In directia refacerii aliantei DA trage tare si Dinu Patriciu. In spatele atacurilor sale tot mai aspre din ultimele luni nu se afla, cum se credea, dorinta lansarii unui nou partid si nici a scindarii PNL, ci, mai mult ca sigur, debarcarea lui Antonescu si reorientarea liberalilor catre Basescu si PDL. L-a apucat subit pe mogul dragostea de Traian? Greu de crezut. Daca ne amintim, insa, de stenogramele Wikileaks care vorbeau de preocuparea americanilor fata de soarta proceselor lui Patriciu, de inmormintarea dosarelor magnatului, de faptul ca el a disparut de vreun an de pe lista mogulilor pusi la zid de putere samd, ne-am putea gindi la Dinu si Traian ca la niste copii artagosi pe care "taticul" de la Washington i-a luat de urechi, dupa o scatoalca peste ceafa, si i-a obligat sa se joace impreuna, ca doar au supt la aceeasi tita.
Daca scenariul lui Basescu se implineste, PNL va avea de castigat prin refacerea unei aliante mult mai bine primita de electoratul de dreapta decat USL, PDL prin infuzia de singe "neingrosat" la guvernare, numai bun pentru alegeri, si prin re-capacitarea mesajului nationalist la care a renuntat inca de pe vremea lui Emil Constantinescu. In schimb UDMR si gruparea PSD-PC-PRM s-ar putea trezi intr-o opozitie ingrata, fara planuri de rezerva cu doar cateva luni inaintea campaniei electorale si incapabile macar sa isi apropie pozitiile, tocmai din cauza divergentelor actuale pe tema aceleiasi regionalizari.