Senatorii romani au uitat repede ca in urma doar cu doua decenii spovedaniile spuse cu sufletul curat in fata unor preoti deveneau subit dosare la securitate, dosare in baza carora multi ajungeau sa infunde puscaria. Au uitat si au votat saptamana trecuta o lege care sfideaza in mod clar Constitutia Romaniei, si care leaga mainile CNSAS atunci cand vine vorba de preotii turnatori.
Membrii Comisiei juridice au adoptat, saptamana trecuta, un amendament la Legea privind accesul la propriul dosar, prin care au eliminat in totalitate posibilitatea ca preotii sa fie verificati de CNSAS, o alta modificare fiind eliminarea termenului de "asimilati ai colaboratorilor".
Un alt amendament adoptat de membrii Comisiei juridice se refera la definitia notiunii de "colaborator al Securitatii". Astfel, colaboratorul este persoana care, cu intentie, a furnizat informatii Securitatii, coroborat cu alte probe.
Parlamentari care se fac ca ploua
Subiectul este prea delicat pentru a fi abordat in special in partidele in care si-au facut culcusul fosti mari securisti sau membri de vaza in PCR.
Reprezentantii PSD, spre exemplu, partidul in care fostul mare prim-secretar PCR de Iasi Ion Iliescu a facut cariera, raspunde destul de evaziv cand vine vorba de acest subiect. "Eu sunt economist. Legea va trebui sa vina si la Camera Deputatilor, dar pana nu aud o explicatie juridica, nu ma pot exprima", sustine deputatul Claudiu Pop.
Colegul lui de alianta, Eduard Hellvig, membru al partidului in care "Felix" da comenzile, s-a rezumat sa declare doar atat: "Nu cunosc subiectul, nu ma pronunt".
"Nu este o masura corecta"
Mult mai nuantate au fost declaratiile lui Mircea Bradu (fost membru PCR) din PDL si ale lui Szabó Ödön din UDMR, care, probabil, nu a apucat decat sa fie facut pionier. "Nu este o masura corecta. Toti cetatenii trebuie sa fie egali in fata legii, chiar daca sunt ministri sau simpli muncitori. Intr-o societate normala responsabilitatea trebuie asumata indiferent de confesiune sau de nationalitate", a declarat Mircea Bradu. Szabó Ödön a refuzat in prima faza sa se pronunte, specificand ca este o disputa intre biserici si Statul roman, dar apoi a adaugat: "In principiu, eu cred ca este normal ca aceeasi lege sa fie valabila pentru toti, indiferent de confesiune. In trecut, cultele membrilor nostri din UDMR au avut de suferit din cauza tratamentului la care au fost supuse de statul roman. Mi se pare normal ca toti sa fie judecati dupa aceleasi reguli".