Dupa anuntarea duminica seara a listei membrilor Guvernului, premierul desemnat, Calin Popescu-Tariceanu, si echipa pe care vrea sa o instaleze la Palatul Victoria vor avea astazi de trecut in Parlament primul examen major - votul de investitura. Noul Guvern are toate sansele sa obtina fara probleme botezul politic, contand pe voturile a 242 de parlamentari din totalul de 469.

Observatorii politici sunt de parere ca Guvernul propus de premierul Calin Popescu-Tariceanu are toate sansele sa obtina votul de investitura al Parlamentului. Guvernul de coalitie PNL-PD-PUR-UDMR se bizuie si pe sprijinul reprezentantilor in legislativ ai minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara.
Programul si lista Guvernului se dezbat, potrivit Constitutiei, de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual in fata presedintelui Romaniei juramantul, urmand ca Executivul in intregul sau si fiecare membru in parte sa-si exercite mandatul, incepand de la data depunerii juramantului. Birourile Permanente reunite au hotarat ieri sa aloce premierului desemnat, Calin Popescu-Tariceanu, 60 de minute pentru a prezenta programul de guvernare si membrii Cabinetului si pentru a raspunde problemelor ridicate de senatori si deputati.

Audiati de comisiile parlamentare

Procedura parlamentara privind validarea Cabinetului Tariceanu urma sa inceapa de ieri-seara, cand majoritatea candidatilor la functiile de ministru intrasera la audieri in comisiile de specialitate ale Parlamentului. Astfel, au fost audiati ministrul Justitiei - Monica Macovei, ministrul Finantelor - Ionut Popescu, ministrul Muncii - Gheorghe Barbu, ministrul Integrarii - Cristina Parvulescu, ministrul Afacerilor Externe - Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Administratiei si Internelor - Vasile Blaga, ministrul Economiei - Codrut Seres, ministrul Apararii Nationale - Theodor Athanasiu, ministrul Transporturilor - Gheorghe Dobre, ministrul Agriculturii - Gheorghe Flutur, ministrul Eucatiei - Mircea Miclea, ministrul Culturii - Mona Musca, ministrul Sanatatii - Mircea Cinteza, ministrul Comunicatiilor - Nagy Szolt, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului - Mihai Voicu, ministrul Mediului - Sulfina Barbu, ministru delegat pentru Controlul implementarii programelor cu finantare internationala - Cristian David, ministru delegat pentru Coordonarea autoritatilor de control - Sorin Vicol, ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul - Bogdan Olteanu.
In aceasta dimineata vor fi audiati vicepremierii Adriean Videanu, Markó Béla si George Copos, precum si ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului - Laszlo Borbely si ministrul delegat pentru Comert - Iuliu Winkler.

Media de varsta, 43 de ani

Echipa propusa de Calin Popescu-Tariceanu este tanara, media fiind in jur de 43 de ani. Adriean Videanu are 42 de ani, iar liderul UDMR Markó Béla are 53 de ani. George Copos are 51 de ani, este de profesie jurist si economist, om de afaceri si patron al Clubului de fotbal Rapid Bucuresti. Ministrul Justitiei Monica Macovei are 45 de ani si este presedinta Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki. Ministrul Comunicatiilor, Nagy Szolt, s-a nascut la 21 iunie 1971, la Targu Mures, iar colegul sau de partid Iuliu Winkler are 40 de ani.
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, are 35 de ani, iar ministrul delegat pentru Control, Sorin Vicol, are 34 de ani. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, are 41 de ani, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, are 33 de ani, ministrul Integarii Europene, Maria Cristina Parvulescu, are 29 de ani, iar ministrul Mediului, Sulfina Barbu, are 37 de ani.