Deputatii si senatorii Puterii si Opozitiei, reuniti ieri in sedinta comuna, au intarziat timp de aproape doua ore inceperea dezbaterilor in plen asupra bugetului de stat pe 2006 angrenandu-se in dezbateri procedurale prelungite.
Parlamentarii au respins propunerile PSD si PRM de retrimitere la comisie a proiectului bugetului de stat pe 2006. Deputatul PRM Ion Manzana a cerut retrimiterea la Comisiile reunite de buget-finante a proiectului de buget pentru 2006. El a sustinut ca, in forma inaintata Parlamentului, proiectul nu contine rectificarile bugetare stabilite de primul-ministru in urma discutiilor cu reprezentantii sindicatelor din invatamant. La propunerea PRM, s-a raliat si PSD, prin deputatul Florin Iordache, care a acuzat Guvernul ca nu a declarat toate veniturile bugetare. „Eu am primit la caseta un proiect de buget care prevede pentru Educatie un procent de 3,5% din PIB, iar reprezentantii Guvernului spun ca bugetul Educatiei reprezinta 5% din PIB. Inseamna ca veniturile din bugetul total nu sunt cele declarate“, a precizat Iordache. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a reactionat, spunand ca sustine proiectul de buget in forma inaintata Parlamentului, fara nici o alta modificare. „Acordul cu sindicatele din invatamant va fi pus in aplicare in momentul in care greva va inceta. Angajamentul ramane valabil si se va materializa in 2006, in masura in care aceste proiecte vor deveni finantabile“, a afirmat primul-ministru.

Premierul nu da salarii marite

Prezentand structura bugetului, premierul a aratat ca economia romaneasca nu isi permite in prezent sa finanteze cresteri salariale majore, oferta Executivului inaintata sindicatelor din educatie reprezentand maximul posibil pe care autoritatile si-l pot permite, pentru a nu destabiliza economia. El a prezentat marti, in plenul Parlamentului, principalele prevederi ale proiectului de buget pentru anul viitor, insistand asupra fondurilor alocate sistemului de invatamant si a modului in care autoritatile au incercat sa raspunda cererilor formulate de sindicate. Premierul a amintit totodata ca proiectul de buget promovat de fostul Guvern pentru 2005 nu a prevazut suplimentarile salariale promise profesorilor de catre Executivul PSD, considerand ca anul trecut Guvernul „a vandut doar iluzia unor cresteri salariale“, fiind constrans de campania electorala, dar fara sa identifice resursele necesare pentru a finanta aceasta promisiune.

Factura PSD, platita acum

„Pentru 2005, Guvernul a gasit solutii pentru ca personalul din invatamant sa-si primeasca sporurile promise. In 2006, vom ajunge la o finantare a reformei din educatie cu 5% din produsul intern brut“, a precizat Tariceanu. El a mentionat si ca fondurile alocate de actualul cabinet pentru achitarea datoriilor din sistemul sanitar sunt de aproximativ 10.000 de miliarde de lei vechi, o parte dintre sume reprezentand fie restante din 2003, fie „factura pentru campania electorala a PSD in 2004“. Tariceanu s-a referit si la proiectele avute in vedere pentru anul viitor, precum majorarea punctului de pensie cu 9,3% la 1 ianuarie si cresterea consumului de medicamente compensate cu circa 15%, dupa evaluarea managerilor din spitale, in principal a celor care au inregistrat cele mai mari datorii.

Opozitia, tot contra

Pozitia partidelor fata de bugetul pe 2006 a fost extrem de previzibila, PSD si PRM anuntand ca vor vota impotriva acestuia. „Parlamentarii PSD vor vota impotriva proiectului de buget pe 2006 daca nu se va tine cont de acele „amendamente elementare“ care privesc problemele reale ale Romaniei, a declarat liderul social-democrat, Mircea Geoana. El a calificat proiectul de buget pe 2006 ca fiind nerealist si antisocial, afirmand ca acesta nu are nici fond din cauza intreruperii acordului guvernamental cu Fondul Monetar International. La randul sau, senatorul PRM Carol Dina a aratat ca peremistii vor vota impotriva pentru ca bugetul este nerealist.