Guvernul a depus la Parlament, joi seara, proiectul de buget pentru 2010, cu solicitarea ca documentul sa fie dezbatut in regim de urgenta. Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de buget pentru 2010. Premierul Emil Boc a declarat, la finalul sedintei de guvern, ca proiectul de buget ia in calcul o crestere economica de 1,3% si o rata a inflatiei de 3,7%.
El a aratat totodata ca va fi mentinuta scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Pensia sociala minima, de 350 lei, ar urma sa fie majorata cu rata inflatiei.
Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a aratat, intr-o declaratie sustinuta la Guvern, ca nu el a fost cel care a lucrat integral la elaborarea bugetului, dar a precizat ca isi asuma prevederile documentului care poate asigura finantarea Romaniei in 2010, conform acordului incheiat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
"Romania va fi in 2010 un stat functional, cu economie stabila si in crestere usoara, care va putea sa isi relanseze economia in anul 2011, pe bazele de echilibru stabilite in acest an. Ne-a fost un pic prea bine pentru cat ne permiteam si, de aceea, poate acum ne va fi un pic mai rau. Ne-am permis niste cheltuieli care sunt excesive in raport cu capacitatile economei romanesti, trebuie sa ajustam aceste cheltuieli la nivul pe care economia romaneasca si-l permite si, ulterior, pe baza unei economii echilibrate si stabile, sa relansam cresterea economica. Sunt increzator ca, la un moment dat, pe parcursul anului 2010, vor fi posibile corectii pozitive, in special in favoarea programelor de investitii si de dezvoltare", a spus Vladescu.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a amintit la randul sau ca rata somajului luata in considerare pentru 2010 va fi de 7,3%, comparativ cu 7,8% preconizat pentru acest an, numarul de someri anticipat pentru sfarsitul anului viitor fiind limitat astfel la 645.000 persoane.
In 17 decembrie, presedintele Traian Basescu a trimis o scrisoare conducerilor Camerei Deputatilor si Senatului in care precizeaza ca, pentru a putea redeschide finantarea externa a Romaniei, este necesar ca institutiile statului sa se incadreze intr-un calendar de lucru pana la mijlocul lunii februarie 2010.
Seful statului arata ca pana in 16 ianuarie 2010 ar trebui dezbatute si aprobate Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru ca acestea sa fie publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in intervarul de timp 16-19 ianuarie 2010, cand ar trebui invitata si echipa UE, a Bancii Mondiale si a FMI in Romania.
In 21 decembrie, Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au amanat insa discutarea acestei scrisori, apreciind ca mai intai trebuie depus proiectul de buget la Parlament.
Guvernul demis Boc ar fi putut depune proiectul de buget cu mult timp in urma, legea fiind modificata astfel incat sa fie acordate prerogative in acest sens. Alianta PD-L-UDMR nu are majoritatea necesara pentru adoptarea Bugetului, fiind necesare negocieri cu PSD si PNL.