Trei sferturi din bani sunt dati pentru reparatiile de drumuri efectuate pana la 1 decembrie
Consiliul Local Municipal Craiova urmeaza sa ia in dezbatere, in sedinta de joi, mai multe proiecte de hotarare care vizeaza rectificarile bugetare la nivel local. Practic, intregul buget municipal se va suplimenta atat la capitolul de venituri, cat si la cheltuieli, cu suma de 4.480.000 de lei (putin peste un milion de euro).

Bani pentru Delta ACM

Marea majoritate a banilor in plus vin din cresterea incasarilor la buget. Practic, mai mult de jumatate din bani provin dintr-o singura sursa - "cote defalcate din impozitul pe venit", capitol bugetar la care Directia de Impozite si Taxe a Primariei Craiova a incasat in plus peste 2,8 milioane de lei.
Si daca avem o sursa principala de venituri, trebuie sa vorbim si de principala cheltuiala. Cei mai multi bani vor fi dati cu ocazia acestei rectificari bugetare catre Serviciul "Investitii, administrare si intretinere drumuri", care a propus suplimentarea cheltuielilor cu reparatii curente si intretinere strazi cu suma de 3.447.000 de lei (peste un milion de dolari). Acesti bani reprezinta datoriile pe care le are municipalitatea pentru lucrarile de reparare a drumurilor efectuate de diverse firme - a se citi Delta ACM - in cursul acestui an.

Mai putini bani pentru salariile profesorilor

Cum Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a comunicat Primariei Craiova diminuarea sumelor defalcate din TVA pe trimestrul IV, municipalitatea reduce la randul ei cu 3,8 milioane de lei suma destinata salariilor cadrelor didactice din unitatile de invatamant craiovene. Pe de alta parte, o importanta suma de bani e redistribuita tot invatamantului, dar nu pentru cheltuieli de personal. "Avand in vedere numeroasele solicitari ale unor unitati de invatamant care inregistreaza restante la plata utilitatilor si a reparatiilor curente, se suplimenteaza cheltuielile cu bunuri si servicii cu suma de 1.976.000 de lei", se arata insa in raportul justificativ al municipalitatii.
Primaria mai propune alocarea a 500.000 de lei Spitalului "Filantropia", aflat in mari dificultati financiare, in schimb ia din banii institutiilor de cultura. Bugetul Ansamblului Folcloric "Maria Tanase" se diminueaza cu 29.000 de lei, al Casei de Cultura "Traian Demetrescu" cu 9.000 de lei, iar al Filarmonicii "Oltenia" cu 187.000 de lei, in schimb se majoreaza cu 7.000 de lei sumele alocate Teatrului "Colibri".
Alte institutii vizate de reduceri bugetare pe final de an sunt Caminul pentru Batrani (162.000 de lei) si Serviciul Public Crese, Cabinete medicale si de Medicina dentara din unitatile de invatamant (380.000 de lei).

Bani in plus la iluminat public si spatii verzi

Din banii obtinuti prin economii in alte sectoare, o mare parte - nu mai putin de 1.275.000 de lei - urmeaza a fi alocati pentru ajutoarele de incalzire acordate persoanelor cu venituri reduse racordate la sistemul centralizat de incalzire. Pe langa acesti bani se mai dau 300.000 de lei Termoficarii, pentru acoperirea diferentelor de pret si tarif la energia termica livrata populatiei.
RAADPFL a solicitat suplimentarea cu 1.250.000 de lei a fondurilor pentru activitatea de intretinere zone verzi si pentru gradina zoologica, cheltuieli aferente lunii noiembrie.
Se mai suplimenteaza cu 1.000.000 de lei cheltuielile pentru activitatea de salubritate si cu 300.000 de lei cele pentru iluminatul public. Primaria mai vrea o suplimentare a fondurilor cu 134.000 de lei si pentru achitarea unor datorii catre Compania de Apa "Oltenia" - este vorba de 115.000 de lei pentru preluarea in reteaua de canalizare a orasului a apelor provenite din ploi si de 19.000 de lei reprezentand contravaloarea apei de baut de la tasnitorile publice si a apei utilizate de fantanile arteziene in cursul lunii noiembrie.
Primaria vrea sa dea si Politiei Locale Craiova, cu ocazia acestei rectificari de buget, suma de 185.000 de lei, pentru plata drepturilor salariale aferente perioadei de la data eliberarii din functie si pana la data reintegrarii personalului disponibilizat, urmare a hotararilor judecatoresti definitive si executorii.