Dupa vizita delegatiei FMI, guvernul are o misiune imposibila, si aceea de a reduce anual cu 0,5% din PIB cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar. Atat premierul Emil Boc, cat si ministrul de finante, Gheorghe Pogea, au declarat ca in urmatoarele luni vor avea loc disponibilizari in sectorul bugetar pentru a respecta angajamentele luate in urma acordului cu FMI.

Initiativa guvernului vine pe fondul declaratiilor facute de presedintele Traian Basescu, saptamana trecuta, care atragea atentia ca este nevoie urgenta de trimiterea in somaj a unui "mare numar" de functionari din aparatul de stat, care sunt "inutili", el mentionand, in acest context, un procent de 20 si precizand ca guvernul trebuie sa se grabeasca in acest sens. El a spus ca aparatul de stat este "mult supradimensionat", ceea ce poate afecta resursele din buget.
Totusi, planul guvernului de a trimite in somaj bugetarii ii avantajeaza pe de o parte, dar ii dezavantajeaza pe de alta, si asta in conditiile in care se apropie campania electorala. De asemenea, deja au inceput sa apara declaratii controversate pe acest subiect. Astfel, daca premierul Emil Boc preciza recent ca vor avea loc concedieri in sectorul bugetar, acum, acesta afirma ca disponibilizarile nu mai sunt o "prioritate principala". "Vom face o ajustare cu 0,8% a cheltuielilor pe reducerea unor cheltuieli publice, dar si pe majorarea unor venituri. Ministerul Finantelor va veni cu strategia la care lucreaza in parteneriat cu Comisia economica a coalitiei si ne-o va prezenta punctual", a spus Boc la postul public de televiziune. Premierul a spus ca prin reducerea cheltuielilor de personal nu se abordeaza "ca prioritate principala disponibilizarea", ci este vizata restructurarea agentiilor guvernamentale.
Mai mult decat atat, daca de curand surse guvernamentale vehiculau ca 150.000 de bugetari vor fi trimisi in somaj, acum, premierul nu mai aduce in discutie nici o cifra.

Din somaj, bugetarii ajung in concediu

Pe de alta parte, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, nu pare nici el de acord cu disponibilizarile, declarand ca salariatii din sectorul bugetar vor intra, in perioada septembrie - noiembrie, in concediu fara plata, vor avea program de lucru redus la sase ore sau vor munci efectiv mai putin cu echivalentul a zece zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB. "Prin reducerea timpului de lucru cu echivalentul a zece zile, efectul va fi pe net de 0,3% din PIB", a spus ieri Pogea. El a explicat ca bugetarii vor intra in concediu fara plata, isi vor reduce programul de munca de la opt la sase ore sau timpul de lucru cu zece zile prin alte variante. "Va fi o combinatie legata de specificul fiecarei activitati pentru a putea asigura continuitatea serviciilor publice. Alte masuri de reducere a cheltuielilor vor fi anularea primelor si neplata orelor suplimentare pana la finalul acestui an", a mai spus Pogea. Totodata, nici ministrul finantelor nu se avanta in a da o cifra referitoare la numarul disponibilizarilor, motivand ca este "prematur" sa faca acest lucru, dar a spus ca va fi totusi un "numar mare". "Pana la jumatatea anului viitor, pana in iunie, pot sa va asigur ca, avand in vedere angajamentul de reducere cu 0,6% din PIB a cheltuielilor salariale, va fi vorba despre un numar mare de personal disponibilizat. Nu vorbim de 1.000-2.000 de persoane", a spus Pogea, intrebat daca s-a convenit un numar exact de concedieri cu FMI.

Bugetarii vor avea si "timp liber corespunzator"

Impunerea a zece zile de concediu fara plata ar reduce cheltuielile bugetare, in 2009, cu circa 1,5 miliarde de lei, iar de la cele cu bunurile si serviciile se vor economisi aproape 2,5 miliarde de lei. Totodata, aproape 500 de miliarde de lei vor fi scutite din "inlocuirea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator". Pe partea de bunuri si servicii, cheltuielile vor fi taiate cu 2,485 miliarde de lei, "exceptie facand bunurile si cheltuielile materiale din domeniul sanatatii", a explicat ministrul finantelor. Guvernul trebuie sa economiseasca peste un miliard de euro pentru a putea limita deficitul bugetar la 7,3% din PIB, nivel agreat cu FMI pentru acest an, comparativ cu 8,3-8,4% din PIB, cat este calculat sa ajunga fara aceste masuri.

Guvernul ia masuri ilegale

Presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Iacob Baciu, a declarat ca intentia guvernului de a-i trimite in concediu fortat pe bugetari este ilegala. "Faptul ca vrea sa-i trimita in concediu fara plata zece zile este ilegal. Acel muncitor are si el un contract incheiat, unde spune clar ca va lucra opt ore pe zi pentru care va fi platit. Nu poti tu sa vii acum si sa-l trimiti in concediu fortat. Daca el nu vrea sa plece in concediu, tu nu poti sa-l obligi. Cine va ramane in locul lui in acele zece zile? Cine ii va face munca? Deci, pana la urma, exista un surplus de angajati acolo. Este o aberatie ceea ce vor sa faca guvernantii acum. Ne sucesc si ne invart dupa placul lor, mai ales ca se apropie si campania electorala", a declarat Iacob Baciu. De asemenea, presedintele CSDR a mentionat ca aceasta este o problema care nu a fost niciodata discutata cu sindicatele. "Noi am aflat de la TV ceea ce vrea sa faca guvernul. Noi am discutat alte lucruri, iar ei vin cu totul si cu totul alte probleme. Era necesar sa fie facute niste analize, sa se vada clar unde trebuia reduse posturile, sa se faca o evaluare a muncii, pentru ca sunt angajati, dar noi habar n-avem cu ce se ocupa. In plus, trebuie reduse cheltuielile inutile, si nu locurile de munca", a afirmat Baciu, adaugand ca asteapta ca prin aceasta masura sa vada si parlamentari plecati in concediu fortat sau disponibilizati, pentru ca si acolo exista un surplus.
Codul Muncii garanteaza concediul platit
Daca va trimite bugetarii in concediu fara plata, guvernul va incalca legislatia in domeniu, si anume Codul Muncii. Acesta prevede la articolul 139 ca "dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor". Art. 141 spune ca el se efectueaza in fiecare an, iar pe aceasta perioada salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. "Indemnizatia reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute din ultimele trei luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin cinci zile lucratoare inainte de plecarea in concediu", se mai arata in Codul Muncii.

Primaria Craiova, in stand-by
Primaria Craiova nu intentioneaza sa puna in practica prea curand masurile anuntate de ministrul finantelor. Purtatoarea de cuvant a primariei, Carmen Licu, a precizat ieri ca municipalitatea asteapta emiterea unui act normativ care sa reglementeze anuntatele concedii fortate. "La nivelul institutiei primarului municipiului Craiova, in privinta reducerilor de personal si a trimiterii salariatilor in concediu fara plata se va lua o hotarare dupa ce vor fi analizate toate implicatiile, iar decizia guvernului va fi definitiva si publicata sub forma unui act normativ", a spus Licu.