Elena Mitrea, senator PSD, a sustinut in Senat o declaratie politica intitulata "Tristete in scoli", pe care o puteti citi in continuare.
'Cel mai trist inceput de an scolar. Cu profesori mahniti si plini de lehamite pentru vremurile pe care le traiesc, disponibilizati sau schimbati din functii dupa vesnica triada politica. Cu copii bulversati de sistemul mereu in schimbare, cu parinti mahniti ca poate nu au putut oferi copilului tot necesarul pentru un inceput de an scolar. De obicei, in primele doua saptamani din luna septembrie, librariile cu manuale si rechizite pentru scoala, magazinele cu haine pentru copii erau luate cu asalt. In loc de aceasta, in acest an a fost o liniste mormantala.
Pana in acest an, era o traditie deschiderea festiva a noului an scolar; la acest eveniment era mult freamat, multe emotii si sperante de viitor; participau copii, tineri, parinti si bunici, profesori si autoritati. De data aceasta ministrul invatamantului a recomandat ca anul scolar sa inceapa pe furis, fara niciun fel de intrunire, de informare, fara niciun fel de pregatire psihologica, ca si cum nu ar fi vorba de niste copii si tineri veniti dupa trei luni de vacanta sau care incep un nou ciclu scolar, ci am avea de-a face cu niste robotei, unii adusi pentru prima data intr-o scoala, altii veniti dupa o revizie electornica de trei luni de zile.
Domnia sa a criticat durata festivitatilor de deschidere a anului scolar si i-a atentionat pe inspectori sa nu tina copiii prea mult "in soare, in picioare ore in sir". Cu toate acestea dl ministru a participat la festivitatea de deschidere a noului an intr-o scoala aradeana, dupa ce a tinut copii, parinti si elevi trei ore in picioare si in soare pentru ca a ajuns cu intarziere.I ntarzierea domniei sale a facut ca festivitatea sa inceapa la ora 12. In acest timp copiii ar fi trebuit sa plece catre casa dupa ora de dirigentie recomndata , cu numai doua zile in urma cand ministrul cerea festivitati scurte.
Politica Guvernului de reducere a veniturilor, a platilor si prestatiilor sociale a pus educatia copiilor si scoala romaneasca in pericol: parintii si bunicii nu au cu ce sa-si intretina si sa-si trimita copiii la gradinita sau la scoala, profesorii cu venituri diminuate, la jumatate fata de anul trecut, nu mai pot trai din restul de salariu, cu scoli comasate, desfiintate sau prost dotate. Scolile de la sate, din comune, din orase in care in ultimii ani s-au investit bani grei, bani publici, sunt acum abandonate si lasate prada degradarii iar copiii care trebuiau sa le foloseasca sunt trimisi kilometri intregi sa mearga pe jos la o alta unitate doar datorita unei decizii care i-a comasat pe elevi. Cum pot ei sa inteleaga o decizie politica, un haos care ii trimite de pe bancile scolii din fata casei catre o alta situata la kilometri distanta... Peste toate acestea se adauga brambureala legislativa si administrativa, cu programe, orare, examene si alte masuri - luate mereu de la capat de fiecare ministru efemer si niciodata finalizate.
Ministrul invatamantului se plange ca opozitia nu-l lasa sa-si finalizeze legea educatiei, cand e clar pentru oricine ca, in acest caz, aducerea unei legi noi in discutie nu este decat un camuflaj pentru propria-i vanitate si neputinta. Invatamantul are legi clare, profesorii au un statut legal, negociat si care asigura premisele unei munci didactice de nivel ridicat, dar nu are cine sa le aplice si sa le respecte, de parca sarcina ministerului nu ar fi sa aplice legea, ci sa faca legea.
Daca vorbim de scoala, o facem fiindca, din fericire, mai avem copii si tineri dornici sa invete, pentru ca mai avem parinti si bunici care vor sa-si trimita copiii si nepotii la scoala, pentru ca mai avem profesori cu vocatie, competenti si dornici sa-i pregateasca asa cum se cuvine pentru viata si cariera profesionala.'