Dupa decizia Curtii Constitutionale, care a declarat constitutionala noua Lege a Pensiilor, Inpolitics a notat opiniile a trei reputati analisti politici - Bogdan Teodorescu, Mugur Ciuvica si Dan Pavel - privind sansele motiunii de cenzura si actiunii de suspendare a presedintelui.

• Bogdan Teodorescu: "Parlamentarii ar putea respinge motiunea, dar sa voteze suspendarea"

Presedintele Traian Basescu ar putea avea surprize de proportii deoarece, daca majoritatea parlamentarilor nu ar vota o motiune de cenzura fiindca nu vor sa isi piarda mandatul, sunt foarte multi alesi din sfera puterii, inclusiv din PDL, care ar vota cu cea mai mare placere suspendarea sefului statului, sustine analistul politic Bogdan Teodorescu, in exclusivitate pentru Inpolitics.
"Verdictul Curtii Constitutionale ii lasa presedintelui Traian Basescu doua cai de actiune. Pe de o parte, seful statului poate promulga noua Lege a Pensiilor si o poate demite pe fatuca aceasta, Roberta Anastase. Poate face de asa factura incat ea sa isi piarda functia. Dupa aceea, poate explica faptul ca aceasta Lege oricum trebuia votata si oricum varianta aceasta ar fi trecut deoarece puterea are majoritate parlamentara. Ca sa diminueze criticile o poate demite pe Anastase. Pe de alta parte, Basescu poate promulga legea si poate spune catre opozitie: "nu cred ca puteti sa ma suspendati". Daca actioneaza astfel, domnul Traian Basescu poate avea niste surprize majore. Daca parlamentarii nu ar vota o motiune de cenzura deoarece vor sa isi tina mandatul si nu este sigur ca vor mai ajunge vreodata aici, sunt multi parlamentari din sfera puterii, inclusiv din PDL, care ar vota cu cea mai mare bucurie suspendarea lui Traian Basescu", precizeaza Bogdan Teodorescu.

• Mugur Ciuvica: "Curtea Constitutionala a pus gaz pe foc"

Decizia Curtii Constitutionale care da unda verde unei Legi a Pensiilor care a fost votata "prin furt" pune gaz atat pe focul politicii dambovitene cat si pe focul nemultumirilor sociale care stau sa izbucneasca, comenteaza presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, citat de Inpolitics.
"Curtea Constitutionala nu linisteste apele ci, din contra, le inflameaza. O tara intreaga a vazut cum o lege a fost votata prin furt in Parlamentul Romaniei. O tara intreaga a vazut cum sefa deputatilor, pedelista Roberta Anastase, a sustinut ca 80 de parlamentari sunt 170. Legea acesta a fost votata prin furt si Curtea Constitutionala pune gaz pe focul neintelegerilor politice si pe cel al nemultumirilor sociale care stau sa izbucneasca. Nu cred foarte mult in posibilitatea trecerii unei motiuni de cenzura sau in succesul unei incercari de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Cred ca puterea detine o majoritate stabila si face tot ce trebuie ca sa nu o piarda", afirma Mugur Ciuvica.

• Dan Pavel: "Avizul CCR lasa opozitiei doua batalii: motiunea si suspendarea lui Basescu"

PDL va face totul sa ramana la putere si sa organizeze viitoarele alegeri locale si parlamentare pentru a-si asigura, astfel, continuitatea politica, iar opozitia mai are la indemna, in plan parlamentar, doar doua batalii democratice: motiunea de cenzura si incercarea suspendarii presedintelui Traian Basescu, explica analistul politic Dan Pavel, citat de Inpolitics.
"Traim vremuri tulburi. Exista o ratiune pentru care Traian Basescu, PDL si aliatii lor dau orice batalie pe plan parlamentar si tin cu dintii de orice initiative legislativa care ii ajuta: ei vor neaparat sa ramana la putere si sa organizeze, in 2012, alegerile locale si parlamentare pentru a-si asigura continuitatea politica, asa cum au facut-o si in 2009. Dupa avizul Curtii Constitutionale, care este pro-Legea pensiilor, opozitiei ii mai raman doar doua batalii legale si democratice: motiunea de cenzura social-democrata si incercarea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, acesta din urma devenind din ce in ce mai lipsita de sorti de izbanda. Sa vedem, pe viitor, cum va juca UDMR desi punctul de vedere al Uniunii este lasat mereu in coada de peste", precizeaza Dan Pavel.