Directia de Taxe si Impozite Craiova are de incasat de la craioveni circa 60 de miliarde de lei vechi. 40 de miliarde totalizeaza numai datoriile firmelor. Pe lista neagra a celor urmariti de primarie figureaza nume cunoscute de firme, prin scandalurile in care au fost implicate. Unele societati nu mai functioneaza la adresele la care se trimit somatiile.
Una dintre societatile aflate pe lista neagra a datornicilor este SC IND BAVARIA SRL - cu o restanta de 131 de milioane de lei vechi, in contul taxei auto si al impozitului pe cladiri si terenuri. Societatea este cunoscuta opiniei publice din cauza implicarii sale in scandalul returnarilor ilegale de TVA. Administratorul Ion Fotescu a fost arestat sub acuzatia obtinerii ilegale a sumei de 66,7 miliarde de lei vechi de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Alaturi de firma mentionata, pe lista societatilor somate se afla si Cooperativa de Credit RICH BANK - cu restanta de 2,1 milioane de lei vechi, in contul taxei auto. RICH BANK figureaza intr-un dosar instrumentat de procurorii DNA, care l-au trimis recent in judecata pe omul de afaceri Dinel Staicu, pentru fraudarea BIR cu cinci milioane de euro. Prin aceasta entitate ar fi circulat banii din creditele obtinute de la banca de firmele controlate de Staicu. Alta societate cunoscuta este FC Stiinta U Craiova, care figureaza cu o restanta de 5,39 milioane de lei vechi, in contul taxei auto. Adresa cunoscuta a societatii controlate, dupa spusele directorului Vacariu, de Dinel Staicu, este str. Unirii, nr. 86, adica la fostul sediu al Clubului Universitatea Craiova, unde acum functioneaza Casa Casatoriilor. GEASOL Craiova, societate aflata in faliment, are si ea datorii totale in valoare de aproape 370 de milioane de lei vechi - pentru taxa auto, impozitul pe cladiri si terenuri, precum si pentru taxa pe afisaj publicitar.
Alta firma legata de scandalul returnarilor de TVA este GEVAL COMIMPEX - cu datorii de 263,8 milioane de lei vechi, pentru taxa auto si impozitul pe teren si cladiri. De GEVAL se leaga numele omului de afaceri craiovean Genica Boerica, trimis in judecata de procurorii DNA pentru fraudarea bugetului de stat cu circa 250 de miliarde de lei vechi. In fine, alta societate cunoscuta de pe lista datornicilor este GRUP VULCAN SA, controlata de patronul Universitatii Craiova, Adrian Mititelu - cu datorii de peste un miliard de lei vechi, pentru taxa auto, impozitul pe cladiri, teren si taxa pentru terenul din folosinta. Alaturi de aceste firme se afla si entitati mai mici, constituite in asociatii, dintre care mentionam Asociatia Handicapatilor Neuropsihomotor - datorii de 3,28 milioane de lei vechi, Asociatia Nationala a Actionarilor - sase milioane de lei vechi si Asociatia Culturala Academia de Umor - 4,5 milioane de lei vechi.
Datorii necontabilizate de 100 de miliarde
Directorul executiv al Directiei de Taxe si Impozite Craiova, Ioan Vacariu, a precizat ca valoarea restantelor cu care craiovenii intra in 2007 este insemnata. "Datoriile totale ale craiovenilor se ridica la circa 60 de miliarde de lei vechi. Aici intra impozitele pe cladiri, terenuri, taxa auto si amenzile. 40 de miliarde din aceasta suma o reprezinta datoriile societatilor. Este vorba de 50.000 de persoane fizice si 5.000 de persoane juridice. Au primit somatii de plata toti cei care au restante mai mari de 100.000 de lei vechi", a precizat Vacariu. In calculele Directiei de Taxe si Impozite Craiova nu intra deocamdata creantele nerecuperate de la societatile aflate sub administrare speciala (Electroputere, Avioane), care se ridica la circa 100 de miliarde de lei vechi, dupa cum a afirmat directorul Vacariu. Marea problema a oamenilor primariei o reprezinta societatile falimentare sau radiate.
Un exemplu este chiar cel de mai sus, referitor la FC Stiinta U Craiova. La adresa oficiala a societatii care a patronat Universitatea Craiova functioneaza acum Casa Casatoriilor. Directorul Vacariu a recunoscut ca in aceste cazuri nu prea are ce sa faca. "Daca aceea este adresa oficiala a societatii, acolo trebuie sa trimitem somatiile. Evident, ele se intorc inapoi in cazul unor societati care si-au mutat sediul. Singura solutie este sa publicam somatiile in presa si sa consideram ca astfel i-am instiintat", a afirmat Vacariu. In cazurile de faliment, directia primariei este inscrisa la masa credala, iar in cazul societatilor radiate de la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj s-a adresat instantei si a cerut reinmatricularea acestora pentru executare silita. In fine, trebuie spus ca in multe cazuri de executare silita primaria nu-si face prea mari iluzii ca ar putea recupera banii, fiind cunoscut faptul ca unele societati nu mai au nimic executabil in patrimoniu.
Totusi, procedurile trebuie derulate, pentru ca datoriile sa nu intre in termenul de prescriptie de trei ani. "60 de miliarde este o suma insemnata pentru bugetul local, cu care s-ar putea face multe pentru comunitate. Luate in parte, sumele datorate nu inseamna cine stie ce, dar putin cate putin se aduna mult", a concluzionat Ioan Vacariu.