Dupa ce sambata ministrul democrat Radu Berceanu i-a atacat dur pe liberali, presedintele PD Emil Boc a lansat ieri, la ßcoala de vara a partidului, un mesaj de reconciliere cu principalul partener de guvernare. Liderul democrat considera ca PNL trebuie sa ramana principalul partener de dialog al PD, spre deosebire de Videanu sau Berceanu care au amintit ca "dragoste cu sila nu se poate".

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri ca PNL este singurul partener pentru PD, chiar si in cazul unor alegeri anticipate.
"PD nu intra in acest joc politicianist, pe tema aliantelor. Avem o singura Alianta pe care o acceptam, cea cu PNL", a subliniat Boc, care a avut un discurs fara reprosuri sau critici la adresa liberalilor, spre deosebire de alti lideri ai partidului care au vorbit la ßcoala de vara de la Costinesti, intre ei aflan-du-se Adriean Videanu sau Radu Berceanu. El a subliniat ca singura Alianta a PD este cu PNL si este fundamentata pe protocol, ale carui prevederi se vor urma si in cazul unor eventuale alegeri anticipate.
Astfel, Boc s-a pozitionat la fel ca Adriean Videanu sau Radu Berceanu, sustinand ca sondajele urmeaza sa decida ponderea pe liste si precizand ca PD este cotat cu 30% in preferintele electoratului. Emil Boc a reamintit ca PD nu poate declansa singur anticipatele, ci este nevoie si de acordul PNL. "Bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi", a declarat, detasat, liderul PD.
Presedintele executiv PD, Adriean Videanu, si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, au avut joi si sambata declaratii pe tema anticipatelor care i-au inflamat pe liberali, care s-au plasat din nou pe o pozitie de respingere a acestei posibilitati. In vreme ce Videanu a fost primul care a retras oferta de paritate pe liste, pronuntan-du-se in favoarea unui premier propus de partidul mai bine cotat, Berceanu le-a rasucit liberalilor cutitul in rana.
Acesta a declarat ca PNL nu a mai dorit "o traiectorie convergenta" cu PD, dupa ce si-a schimbat conducerea, dar ca "dragoste cu sila nu se poate", asa ca se va respecta protocolul, iar raportul de forte dintre PNL si PD in Alianta va fi stabilit prin sondaje. Cunoscut sub numele de cod "Bercea" din propriul dosar de Securitate, Radu Berceanu a afirmat ca imediat dupa alegerile din 2004 PNL si PD au convenit: "Trebuie sa facem ceea ce am decis inainte, sa facem niste traiectorii covergente, sa ne apropiem din ce in ce, prin diverse formule, intr-un anumit timp pe care sa-l stabilim impreuna".
"Am constatat ca suntem permanent refuzati, luati la misto cu ideea asta. Probabil ca, dupa schimbarea conducerii, nu ne-am dat noi seama ca s-au schimbat si ideile, ca ceea ce stabilisem inainte nu mai e de actualitate", a spus Berceanu.
"Ghinion de nesansa"
"Dorim sa se desfasoare lucrurile dupa protocolul pe care il avem", a aratat Berceanu, adaugand ca raportul dintre PNL si PD va fi dictat de sondaje de opinie. "Daca raportul va fi cum e acuma, de 3 la 1 in favoarea PD: ghinion de nesansa. Au dorit aplicarea Protocolului, sa traiti bine, aplicam Protocolul. O sa vedem cine e cu partea "sa traiti", si cine e cu partea cu "bine". Eu cred ca or sa fie suprize in domeniul asta. Unii or sa reuseasca sa traiasca, altii or sa fie cu "bine", a avertizat democratul.
El a spus ca PD si-a propus sa respecte cu strictete Protocolul Aliantei.
"Daca nu vom face lucrul asta (alegerile anticipate - n.r.) - si avem parteneri care se agata de scaune, de ce mai reusesc sa se agate si stau ca pisica pe burlan si in jos, cu ghearele, scartaind, o sa ajunga sa cada - o sa intram in UE (...) cu un Guvern care, in afara de faptul ca va fi intr-o echilibristica permanenta in Parlament, unde nu va sti niciodata daca are vreo majoritate care sa-l sustina, vom avea un Guvern care va avea o perspectiva de un an. Ce programe sa-ti faci un an, ce sa realizezi pentru a intra cu viteza in problematica UE?", a spus Berceanu.