Guvernul s-a reunit aseara, la ora 21.00, in sedinta, pentru a discuta despre proiectul Nabucco si pentru ca premierul Emil Boc sa aiba mandatul de a semna acordul interguvernamental, in locul presedintelui Traian Basescu.

Surse guvernamentale au declarat ca intentia initiala era ca seful statului sa semneze acest document, dar ca, ulterior, s-a decis ca mandatul sa fie semnat de seful guvernului, avand in vedere ca este vorba de un acord interguvernamental.
Informatia a fost confirmata, la Braila, de premierul Emil Boc, care a precizat ca este necesar ca mandatul pentru semnarea acordului Nabucco sa fie "actualizat". "Am decis convocarea unei sedinte de guvern, la ora 21.00, pentru a aproba mandatul final al guvernului in vederea semnarii contractului Nabucco. Este un proiect extrem de important pentru Romania si securitatea energetica, iar pentru a actualiza acest mandat, in urma tuturor negocierilor care au avut loc, am convocat sedinta, in speranta ca toti ministrii vor ajunge din teritoriu, astfel incat atunci cand voi fi prezent la Ankara, la semnarea contractului Nabucco, sa avem un mandat actualizat al guvernului", a spus Boc.

Nu sunt probleme

Presedintele Traian Basescu si-a intrerupt vineri vizita programata la doua santiere de pe autostrada Bucuresti - Brasov, anuntand ca "au aparut niste probleme in acordul interguvernamental Nabucco".
Purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco Gas Pipeline International, Christian Dolezal, a declarat insa ca nu are informatii privind aparitia unor eventuale probleme la proiectul Nabucco si ca semnarea acordului interguvernamental va avea loc azi, la Ankara.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat la randul sau, vineri, ca nu este nici o problema in legatura cu acordul pentru Nabucco, singura modificare necesara fiind transferul mandatului pentru semnarea acordului interguvernamental de la ministrul economiei la premier. "Nu este nici o problema cu Nabucco. Singurul lucru este legat de modificarea mandatului, care initial era pentru mine, dar celelalte state au decis sa trimita la Ankara premierii, astfel ca mandatul a fost acordat premierului", a afirmat Videanu.
Guvernul a anuntat vineri seara ca premierul Emil Boc va participa azi la ceremonia semnarii acordului interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco si a Declaratiei politice comune a celor cinci state angajate in proiect.

Investitii de opt miliarde de euro

Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape inainte de inceperea procedurilor de atragere a finantarii si demararea lucrarilor de realizare a proiectului. Acesta este dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Medias, OMV (Austria - actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Gazoductul urmeaza sa transporte gaze extrase din Asia Centrala, prin Turcia, catre Europa Centrala.
Potrivit celor mai recente estimari, Nabucco va necesita investitii in valoare totala de aproape opt miliarde de euro. Capacitatea Nabucco ar urma sa se ridice la 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Spre comparatie, consumul anual de gaze al Romaniei este de 17-18 miliarde de metri cubi.
Turcia a renuntat la cererea de a achizitiona 15% din cantitatea de gaze naturale transportata de Nabucco, una dintre principalele piedici in implementarea proiectului, insa va avea acces la stocurile de gaze din Europa, a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, citat de Reuters. Gazoductul, care va lega Turcia de importantul centru de distributie a gazelor de la Baumgarten (Austria), va fi construit pentru a face posibil tranzitul gazelor atat pe directia est-vest, cat si vest-est, astfel incat sa permita Turciei accesul la rezervele constituite in Europa. Totusi, aceasta tara va avea dreptul de a cumpara o parte din cantitatea de 15 miliarde de metri cubi, jumatate din totalul de 31 de miliarde de metri cubi transportati, rezervata statelor implicate in proiect.