Guvernul a amanat acordarea primelor pana la sfarsitul anului din lipsa de fonduri. Premierul vrea ca angajatii din sectorul public sa fie tratati cu aceleasi "unitati de masura" ca restul salariatilor.

Executivul a decis amanarea acordarii primelor de vacanta, urmand ca bugetarii sa le primeasca la finalul anului, in functie de rezultatele economiei, a anuntat premierul Emil Boc, lasand de inteles ca persoanele care au primit deja primele nu trebuie sa returneze sumele incasate. "Intr-o perioada de criza, cand oamenii din mediul privat sunt dati afara, sunt in somaj tehnic, isi pierd in fiecare zi locurile de munca, e firesc ca si in sectorul public sa ne uitam cu mai multa atentie la modul in care sunt cheltuiti banii publici. De aceea, am luat decizia de amanare a primelor de vacanta pentru a observa care sunt rezultatele economiei si resursele financiare aferente dupa primul semestru, urmand ca in functie de acestea sa luam o decizie in consecinta", a declarat Boc, citat de NewsIn.
Premierul a argumentat ca, in perioada de criza, angajatii din sectorul public si cel privat nu pot fi tratati "cu unitati de masura diferite". "Cred ca trebuie sa avem aceasta solidaritate, aceasta intelegere. In privinta bonusurilor, premiilor si a celorlalte lucruri aferente, in masura in care economia ne va permite, evident ca le vom acorda", a adaugat premierul.

Cine a luat deja banii nu-i mai returneaza

Intrebat daca bugetarii care au primit deja primele de vacanta vor fi nevoiti sa le returneze, premierul a lasat sa se inteleaga faptul ca acestia vor pastra sumele incasate. "Am spus ca se amana. Asta inseamna ca aceste drepturi exista, dar plata lor a fost amanata. Cand? Va fi decisa in functie de rezultatele economiei. Repet, nici cei care nu au primit nu pierd banii. Ei ii vor primi, dar atunci cand economia va permite acest lucru", a spus el.
Totodata, guvernul a decis reducerea cu 20% a numarului persoanelor angajate la cabinetele demnitarilor, astfel incat 417 din cei 2.083 de angajati ai cabinetelor ministrilor, secretarilor de stat, presedintilor de CJ, de agentii guvernamentale si primarilor isi vor pierde locurile de munca de la 1 august. Potrivit premierului, la nivel central sunt 800 de posturi bugetate pentru cabinetele demnitarilor (ministri, secretari de stat, sefi de agentii guvernamentale), iar la nivel local sunt 1.283 (la cabinetele presedintilor de consilii judetene, prefectilor si primarilor de municipii si orase). Din cele 2.083 de persoane vor pleca 417. Un ministru va ramane cu 13 angajati in cabinet din cei 16, un secretar de stat - cu 5 din 6, un sef de agentie guvernamentala, un presedinte de consiliu judetean si un primar al unei resedinte de judet - cu 4 din 5, iar un primar al unui municipiu sau al unui oras - cu 2 din 3.

Guvernantii care nu respecta decizia "pleaca acasa"

Boc a spus ca ministrii, secretarii de stat si sefii agentiilor guvernamentale care nu respecta decizia luata in sedinta de guvern "pleaca acasa" si a adaugat ca executivul conteaza si pe sprijinul autoritatilor locale pentru aplicarea acestei masuri. Prim-ministrul a spus ca, prin reducerea personalului din cabinetele demnitarilor, vor fi economisite "milioane de euro". Actul normativ prin care va fi reglementata aceasta decizie va fi elaborat la inceputul sesiunii parlamentare.
Pe de alta parte, Boc a mai spus ca, prin desfiintarea sau comasarea agentiilor guvernamentale, numarul acestora va fi redus la jumatate, precizand ca decizia politica a fost luata si ca urmeaza ca in doua saptamani sa fie finalizat actul normativ. "Decizia guvernului este urmatoarea: restructurarea agentiilor guvernamentale se va face prin desfiintarea, comasarea lor in proportie de 50%, cu exceptia celor care exista in UE si fac parte multe dintre ele din actele si directivele Uniunii. Tot ceea ce nu este necesar, in acord cu reglementarile europene si cu participarea Romaniei la diverse structuri internationale, numarul celorlalte va fi redus la jumatate", a precizat Emil Boc.
Premierul a evitat sa precizeze care sunt agentiile care vor fi desfiintate sau comasate, "pentru a nu introduce in opinia publica un climat de instabilitate pana la decizia finala luata in guvern prin proiectul de lege sau de ordonanta aprobat, dar cert este ca in vara aceste lucruri se vor finaliza", subliniind ca important este ca decizia politica a fost luata.