AmosNews: USL: Blaga nu a dovedit impartialitatea la care era obligat

"Presedintele Senatului Vasile Blaga nu a dovedit impartialitatea la care era obligat, avand o actiune discretionara", este unul dintre argumentele USL pentru revocarea liderului Senatului.
USL invoca in adresa prin care cere revocarea lui Blaga deciziile Curtii Constitutionale din 1992 pana in prezent prin care s-a "statuat ca preasedintele Senatului, in exercitarea functiei, trebuie sa fie neutru din punct de vedere politic, intrucat acesta nu poate reprezenta pozitia politica asi interesele unui partid politic, ci reprezinta Senatul in integralitatea sa".
"De asemenea, prin aceeaasi jurisprudenta, Curtea Constitutionala considera ca statutul preasedintelui Senatului, distinct de statutul celorlalti membri ai Biroului Permanent, implica un plus de exigenta in ceea ce priveaste actele care privesc acest statut, iar posibilitatea unui partid politic de a dispune in mod exclusiv, asi in orice conditii, cu privire la aceasta institutie, pe tot parcursul mandatului unei Camere a Parlamentului nu este compatibila cu aceasta exigenta", mai sustin reprezentantii USL in document.
"Fata de aceste considerente, majoritatea senatorilor opineaza ca, datorita contextului actual, preasedintele Senatului, domnul senator Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constitutional, utilizand institutia preasedintelui Senatului in scopul realizarii exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte", se mai precizeaza in document.
"Lipsa sustinerii de catre o majoritate in Senat a determinat o actiune discretionara din partea acestuia. In acest context, consideram ca incetarea exercitarii functiei de preasedinte al Senatului de catre domnul senator Vasile Blaga este o consecinta juridica a unor negocieri politice, compuneri asi recompuneri de forte politice", se mai arata in solicitarea de revocare din functie depusa de USL.
Biroul permanent al Senatului a decis, marti, convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei camere la ora 17.00, pentru revocarea din functie a preasedintelui Senatului, Vasile Blaga, asi alegerea unei noi persoane.