"Inca din 1997, Sfantul Sinod si-a facut publica pozitia fata de acest subiect, precizand ca nu este impotriva deschiderii dosarelor clericilor din arhiva fostei securitati, dar vrea ca acest proces sa se desfasoare in spiritul adevarului si al dreptatii'', a adaugat Stoica. El spune ca si in iulie 2001 Sfantul Sinod a precizat din nou pozitia fata de "desecretizarea dosarelor clericilor", la acea data dupa ce a fost redeschis un subiect mai vechi care facea referire la o acuzatie lansata de un fost ofiter de securitate, in decembrie ‘89, potrivit careia preotii colaborau cu securitatea, tradand secretul spovedaniei.
Tot in 2001, Sfantul Sinod a declarat ca exista preoti care in perioada regimului comunist au fost colaboratori, dar asta din cauza presiunilor la care au fost supusi clericii ca sa devina colaboratori ai securitatii. BOR respinge insa acuzatiile potrivit carora a fost tradat secretul spovedaniei, precizand ca la spovedanie preotii sunt interesati de pacatele omenesti asa cum apar ele in Biblie, si nu de eventuala colaborare cu Securitatea, de aflarea unor secrete de stat sau altceva de genul acesta, a adaugat purtatorul de cuvant.
BOR cere ca orice acuzatie privind colaborarea prelatilor cu Securitatea sa fie dovedita, altfel nu aduce niciun castig nimanui.
Potrivit preotului Stoica, in 1958, intr-un raport al ministrului de Interne Alexandru Draghici se facea precizarea ca "adevaratii dusmani ai regimului nu sunt burghezii si chiaburii, ci Patriarhul Iustinian si armata lui neagra de calugari". De aceea, Sfantul Sinod are o pozitie foarte ferma de cate ori vine vorba despre acest subiect, a precizat Stoica.
Presedintele Traian Basescu a propus, luni, CSAT desecretizarea dosarelor inaltilor ierarhi si ale sefilor de culte religioase, care erau incluse in categoria dosarelor de siguranta nationala. Basescu a sustinut ca cea mai mare parte a dosarelor inaltilor ierarhi sunt de urmarire. Precizand ca nu da CNSAS instructiuni sau recomandari publice, presedintele a mentionat faptul ca in perioada comunista, in care ateismul a fost introdus in institutiile statului si in politica de partid si de stat, bisericile, adica "BOR, Biserica Greco-Catolica si cultele care au actionat legal pe teritoriul Romaniei, au trebuit sa supravietuiasca".
Biserica Catolica, de acord
cu desecretizarea dosarelor
inaltilor ierarhi
Si Biserica Catolica este de acord cu desecretizarea dosarelor care ii privesc pe slujitorii Bisericii, considerand ca prin aceasta ar putea fi aflat adevarul despre suferintele la care a fost supusa Biserica in timpul comunismului.
"Acest fapt va aduce la lumina multe adevaruri legate de suferinta Bisericii in timpul Comunismului, in mod special a Bisericii Catolice, persecutata in cel mai crunt mod", se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti.
Pe de alta parte, reprezentantii Bisericii Romano-Catolice considera ca declaratia ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, cu privire la posibilitatea ca preotii sa divulge ceea ce au auzit in cadrul Tainei Spovedaniei este un afront grav adus Bisericii si adevarului istoric, "probat de pleiada de martiri ai Bisericii".
Acestia apreciaza ca au existat greseli, dar ca orice forma de acceptare obtinuta sub presiune este departe de a avea vreo legatura cu incalcarea "sigiliului Spovezii".