m.rfi.ro: Bilant "excelent" al vizitei lui Victor Ponta la Paris (Autor: Vasile Damian)

Premierul Victor Ponta si-a incheiat vizita de doua zile in Franta, cu un bilant care poate fi descris drept pozitiv. Mai ales daca ne aducem aminte de tensiunile care au marcat relatiile franco-romane in ultimii trei ani. Trimisul special RFI, Vasile Damian, a urmarit deplasarea oaspetelui roman la Paris si ne rezuma principalele puncte ale rezultatelor acestei vizite.
Franta si Romania au prelungit cu inca cinci ani Parteneriatul Strategic care le unea din 2008 incoace. Pentru a da mai multa consistenta acordului decat avea pana acum, foaia de parcurs, rebotezata "program de lucru interguvernamental", semnata joi la Paris de premierii francez si roman, Jean-Marc Ayrault, respectiv Victor Ponta, prevede "pe perioada 2013-2018 cooperare crescuta in gestionarea fondurilor europene, in problema incluziunii romilor, in domeniul sanatatii, in chestiuni de aparare si evident se va conlucra la relansarea cresterii economice, pentru a crea locuri de munca".
In comunicatul Palatului Elysee publicat dupa intrevederea avuta de presedintele Francois Hollande cu Victor Ponta se insista pe "dezvoltarea relatiei bilaterale in toate domeniile-lingvistic, economic, stiintific, de securitate si integrare". In ideea de a "mobiliza si mai mult intreprinderile franceze in proiecte de dezvoltare economica in Romania", alta dorinta exprimata de presedintia franceza-premierul roman a avut ocazia sa discute pe larg la Paris si cu liderii principalelor 16 firme franceze prezente sau nu inca in Romania.

Romii

Venind la Paris, Victor Ponta nu a putut apoi evita chestiunea romilor, dar in mod evident, discursul si abordarea de partea franceza au fost mult diferite fata de cele din trecutul nu foarte indepartat. Si de partea franceza si de cea romana s-a insistat pe eforturile de a-i integra mai bine pe romi in respectivele societati, in particular prin scolarizarea copiilor si reintegrarea economica a adultilor.

Dosarul Schengen

In sfarsit, in dosarul Schengen, oaspetele de la Bucuresti a primit din nou "sprijinul de principiu al Frantei in favoarea aderarii Romaniei si a Bulgariei in spatiul de libera circulatie", dar asa cum se stie, acest sprijin nu este suficient pentru a rezolva problema care va fi din nou abordata la viitorul Consiliu JAI din luna martie.
Premierul Victor Ponta se intoarce totusi multumit acasa, cu "un bilant peste asteptari, axa Paris-Bucuresti va fi in folosul ambelor parti", spune premierul roman.
De partea sa, Jean-Marc Ayrault, membru in aceeasi familie politica alaturi de Victor Ponta, vede in omologul sau roman "un om care a stiut sa instaureze stabilitatea politica in tara sa, lucru de bun augur pentru viitorul tarii, dar si al relatiilor bilaterale".