Presedintele Traian Basescu si-a continuat vizita la Roma in nota sa nonconformista. El a fumat o tigara la picioarele “unchiesului“ sau, imparatul Traian, si a refuzat intrevederea cu secretarul de stat al Vaticanului, pe motiv ca nu se cade ca un presedinte sa mearga la un ministru.
Vizita la Roma a presedintelui Traian Basescu a avut miercuri mai multe momente memorabile. El a fost sa vada in original Columna lui Traian, pe care a admirat-o pret de o tigara. Cunoscator al istoriei nationale, el l-a numit pe imparatul Traian “unchiesul“ si omologul sau, aluzie atat la ceea ce insemnat Traian pentru romani, dar si la faptul ca ar avea acelasi nume si un rang asemanator in ierarhia statala. Basescu a plecat de la Columna lui Traian chiar in momentul in care a sosit presa, pentru a nu le da ragazul de a-l imortaliza in imagini acolo, fiindca - asa cum a declarat inainte de a vizita monumentul - se vor scrie materiale ironice despre acest moment, avand in vedere ca numele sau este Traian.

Cina cu “Sirena Dunarii“

Miercuri seara, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu premierul italian Silvio Berlusconi la Palatul Chigi din Roma. Ei au discutat despre dezvoltarea relatiilor bilaterale si despre modul in care firmele italiene pot dezvolta noi afaceri in Romania. Inainte de intalnire, Berlusconi a declarat ca romanii sunt primiti “cu mare satisfactie si respect“ in Italia. El a adaugat ca romancele sunt frumoase si ca, de aceea, multi investitori italieni care merg in Romania ajung sa se casatoreasca cu ele.
Cina la Palatul Chigi din Roma, oferita de Berlusconi dupa discutiile oficiale, a fost stropita numai cu vinuri romanesti: Riesling “Terase Danubiene“, Merlot “Vila Zorilor“ si “Sirena Dunarii“, acesta din urma provocandu-i presedintelui Basescu vii amintiri marinaresti.

Vizita la Papa a fost amanata

O vizita la Roma a fost totdeauna pentru presedintii romani si un prilej de a se intalni cu Papa. Ieri, Basescu a declarat ca in programul vizitei sale nu a fost inclusa nici o intalnire la Vatican, deoarece Papa Ioan Paul al II-lea este bolnav. Intrebat de ce nu a avut o intrevedere cu Soldano, secretarul de stat al Vaticanului, in conditiile in care Suveranul Pontif este bolnav, Basescu a raspuns: “Eu sunt presedintele Romaniei.
Cand o sa vina un ministru, o sa mearga la cardinal. Deocamdata, sa se insanatoseasca Papa“.
Vizita in Italia s-a incheiat cu un bilant pozitiv. Basescu a declarat ieri ca are confirmarea ca toate fortele politice italiene reprezentate in Parlamentul European vor da un vot pozitiv, la 13 aprilie, pentru Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.