Etnicii romi il considera pe liderul PNG, Gigi Becali, personalitatea politica din Romania care ii ajuta cel mai mult si aceasta este prima lor optiune de vot in cazul in care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, potrivit Barometrului Incluziunii Romilor, dat publicitatii ieri.
Astfel, 13,1% dintre romii intervievati il plaseaza pe Becali pe primul loc printre cei care ajuta romii, acesta fiind urmat de Nicolae Paun, cu 5,2%. si de Madalin Voicu, 2,8%.
In schimb, la nivel national, Madalin Voicu este considerat personalitatea politica ce ii ajuta cel mai mult pe romii din Romania, cu 8,8% din raspunsuri.
Cat despre functia de sef al statului, romii afirma ca, daca duminica viitoare ar fi alegeri prezidentiale, ei l-ar vota in principal pe Gigi Becali (35%), care il devanseaza pe Traian Basescu (32 %). Pe locul trei in optiunile de vot ale romilor se afla Corneliu Vadim Tudor, cu 8 %, iar pe patru, la egalitate (7% din optiuni), Adrian Nastase si Ion Iliescu.
Totusi, numai 49% dintre respondentii romi si-au precizat optiunile de vot.
Romii au fost rugati sa numeasca trei lideri romi, cei mai cunoscuti fiind Madalin Voicu, Nicolae Paun si regele Cioaba. Printre liderii romi a fost mentionat insa si Gigi Becali.
In ceea ce priveste partidele, romii considera ca interesele lor sunt reprezentate cel mai bine de Partida Romilor Social-Democrata (15,1%), PSD (7,7%) si PNG (4,1%). In consecinta, optiunile romilor in cazul organizarii de alegeri parlamentare se indreapta catre Partida Romilor (28%), PSD (23%) si PNG (20%), dar numai 44% dintre romii intervievati au raspuns la aceasta intrebare.
Studiul foloseste date obtinute in doua sondaje de opinie desfasurate paralel, in perioada 16-30 noiembrie 2006, cu un chestionar unic, primul reprezentativ pentru intreaga populatie a Romaniei (1.215 persoane, marja de eroare de plus/minus 2,9%), iar cel de al doilea reprezentativ pentru romii din Romania (1.387 de persoane, marja de eroare de plus/minus 2,6%). n