Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara, la TVR, ca exista acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de bugetari, din cei 1,35 milioane. Seful statului a subliniat ca in 2009 s-a redus numarul de bugetari cu 18.000. "Putin", a apreciat Basescu, mentionand ca acesta este unul din motivele pentru care a criticat guvernul. "In 2010, de la 1 ianuarie si pana acum, (aparatul de stat a scazut, n.r.) cu 27.265 de bugetari. Putin. (...) Trebuie accelerat procesul", a spus Basescu. El a adaugat ca selectarea personalului trebuie facuta pe criterii de calitate, nu pe criterii politice.
Presedintele a specificat ca este nevoie de masuri pentru cei 74.000 de salariati din sistemul bugetar si a amintit ca exista 3,2 miliarde de euro din banii UE pentru recalificarea fortei de munca. "Vreau sa le transmit si un mesaj si lor si liderilor sindicali, cei care ii reprezinta cu veselie la televizor: sunt primii responsabili de neatragerea fondurilor europene pana la ora asta", a completat Basescu.

Austeritate continua

Basescu a criticat faptul ca unii membri ai guvernului s-au grabit sa anunte, "cand nici nu se terminasera ecourile conferintei de presa" in care FMI a prezentat mesajul de incredere la adresa masurilor de austeritate din Romania, cresteri salariale in 2011. El a declarat ca cel mai important mesaj al delegatiei FMI care a vizitat Romania este acela ca tara noastra si-a respectat angajamentele, mai putin cele legate de arierate.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 de turi din sistemul public, permite o crestere salariala medie de peste 10%, pentru care ramane insa de stabilit cum va fi distribuita, in baza sistemului unitar. Marti, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca salariile din sistemul bugetar ar putea reveni incepand de anul viitor, in trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%.

Seful statului transmite romanilor sa ramana in strainatate

Presedintele a tinut sa le multumeasca romanilor care muncesc in strainatate pentru ceea ce fac indirect pentru tara lor, nealegand varianta de a se intoarce si a solicita ajutor de somaj, Romania avand deja la acest capitol un fond deficitar. "Acum suntem in situatia in care nu putem oferi locuri de munca, iata,7,43% era somajul pe ultima luna, pe luna iulie. Asta e realitatea Romaniei. Romania vine mult in urma statelor ca Italia si Spania. In Italia si Spania protectia sociala este la un nivel la care spaniolilor si italienilor le convine mai mult sa stea in somaj decat sa faca muncile mai grele", a spus Basescu.






El a mentionat ca Romania s-ar afla in dificultate daca acesti romani care muncesc in strainatate ar veni in tara si ar cere ajutor de somaj.