Presedintele Traian Basescu a declarat joi noapte ca aceia care au furat bani de la FNA, FNI sau din petrol trebuie sa raspunda in fata legii.

"Eu am observat urmatorul lucru: toti cei care s-au imbogatit, cand ii intreaba instanta prin ce mijloace, au un singur vinovat, presedintele. Dar ce va pot spune este ca trebuie sa raspunda cei care au furat bani de la FNA, de la FNI, trebuie sa raspunda cei care au furat bani de prin petrol, trebuie sa raspunda cei care au furat statul. Deci, nu inteleg de ce presa incearca sa consolideze o minciuna: ca presedintele s-ar ocupa sa-i bage in puscarie pe cei care au furat", a spus seful statului joi noapte, la Aeroportul Otopeni, la intoarcerea de la Bruxelles, unde a participat la lucrarile Consiliului European.
El i-a indemnat pe ziaristi sa iasa din acest tip de minciuna, mai ales ca sunt tineri. "Nu mai faceti propaganda celor care trebuie sa raspunda in fata institutiilor statului. Plecati de la premisa ca aveti un presedinte care se respecta, care niciodata n-o sa spuna unui judecator - 'judeca asa', care niciodata n-o sa-i spuna unui procuror 'ia-l pe cutare'. Asta se facea in alte vremuri si arata cat de deformati sunt cei care incearca sa minta atunci cand au de raspuns in fata legii, dar arata si cat de mult v-ati deformat voi si uite, ma uit la voi ca sunteti tineri", a spus Basescu. Seful statului i-a intrebat retoric pe reprezentantii presei: "Cum credeti voi ca va puteti pune presedintele tarii, care v-a reprezentat la Bruxelles, in baza unor minciuni, fata in fata cu unul care trebuie sa raspunda in fata legii c-a furat vreo 300.000 de romani?".
Presedintele a insistat in a le cere ziaristilor sa nu incerce sa isi umileasca presedintele "in baza minciunilor unora care trebuie sa raspunda in fata legii, fie ca e vorba de furat de bani, de furat de accize, de furat terenuri, de furat tot ce au putut sa fure".
Anterior, in timpul conferintei sustinute la Bruxelles dupa reuniunea Consiliului European, presedintele Basescu i-a replicat unui ziarist, care l-a rugat sa comenteze acuzatiile aduse de S.O. Vantu, ca greseste daca e de parere ca un inculpat poate fi confruntat cu un sef de stat, adaugand ca Vantu ar trebui intrebat daca are probe in sprijinul afirmatiilor sale.
"Nu ma intrebati pe mine de ce face justitia! Va rog mergeti la justitie!", a spus Traian Basescu, intrebat, dupa sedinta Consiliului European de la Bruxelles, cum comenteaza eliberarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu din arest.
In contextul in care ziaristul a insistat, precizand ca Vantu i-a adus acuzatii presedintelui, Basescu a replicat ironic: "Daca dumneavoastra credeti ca un inculpat poate fi confruntat cu un sef de stat, cred ca faceti o greseala. Intrebati-l pe el daca are vreo proba, daca spuneti ca a facut nu stiu ce afirmatii, nu ma intrebati pe mine ce vorbeste un inculpat", a continuat seful statului.
Sorin Ovidiu Vantu a iesit din arest joi, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv admiterea recursurilor formulate de omul de afaceri, dar si de Alexandru Stoian si Octavian Turcan, precum si punerea de indata in libertate a celor trei.
Sorin Ovidiu Vantu a sustinut miercuri in fata instantei ca dosarul sau este politic si instrumentat de presedintele Basescu. "Este o problema strict politica, unele instante executa chefurile unui domn", a spus Vantu, in fata judecatorilor, la finalul sedintei, dupa ce, initial, a refuzat sa dea declaratii in fata completului de judecata.