In cadrul unei emisiuni televizate, presedintele Traian Basescu i-a acuzat de lichelism politic pe mai multi sefi de partide, inclusiv pe presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu. In replica, Tariceanu il acuza pe presedinte de impostura si de faptul ca "jongleaza cu jumatati de minciuna".
Referindu-se la atitudinea oamenilor politici fata de romanii arestati in Irak, Basescu considera ca Dan Voiculescu, Mircea Geoana si Norica Nicolai le-au facut un rau acestora, din dorinta de a-l ataca pe presedintele tarii.
"Acesti oameni nu aveau dreptul sa fie obiect de balci. L-ati vazut pe Felix Motanul, pe domnul Geoana, pe Olteanu, care spuneau ca ii suspecteaza ca sunt ofiteri acoperiti?", a declarat presedintele.
Pe de alta parte, comentand pe marginea Aliantei PNL-PD, Traian Basescu spune ca este problema partidelor sa tina Alianta unita. "Este responsabilitatea lor sa gaseasca o formula si sa tina ce le-am dat. Eu i-am adus la putere. Este problema lor. Sigur, si a mea, dar eu trebuie sa explic de ce PSD a trebuit sa stea in Opozitie", a mai spus seful statului.

"Politica mincinoasa"

Replica prim-ministrului, Calin Popescu-Tariceanu, nu a intarziat sa apara. Intr-un interviu acordat unui ziar central, seful Executivului spune ca presedintele Romaniei se afla intr-o continua campanie electorala si ca a devenit autorul unor actiuni ostile.
"Traian Basescu jongleaza constant cu jumatati de adevar si jumatati de minciuna, iar aici este esenta imposturii despre care vorbeam mai devreme. Traian Basescu a vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece strada si cand este rosu. Asta nu inseamna ca respecta regulile de circulatie. Dar biletelul este doar un exemplu. L-am auzit recent amenintand ca va vorbi despre politica mincinoasa. Nu il rog, ci il somez sa o faca! Pana acum, singura politica mincinoasa a fost cea pe care a practicat-o", a declarat premierul.

"Nu este suficient!"

"Minciuna prin omisiune tot minciuna este, oricat balet logic s-ar face pe aceasta tema. Iar in momentul in care Traian Basescu omite sa spuna adevarurile supreme pe care zice ca le detine, omite sa prezinte dovezile pe care le invoca si omite sa treaca de la vorbe la fapte, nu face altceva decat sa persevereze in minciuna", a mai spus Calin Popescu-Tariceanu.
In acelasi interviu, Tariceanu ii cere presedintelui sa trimita la Parchet toate dovezile pe care le detine pentru a demonstra veridicitatea afirmatiilor facute. "Am auzit despre grupurile ilegitime, atentatul la interesul national, telefoanele ascultate, stenogramele sedintelor CSAT, informarile de la SRI doar in discursurile presedintelui. Nu este suficient! Ele trebuie sa ajunga la Parchet si, daca este cazul, in justitie. Daca Traian Basescu detine dovezi pentru acuzatii atat de grave, este obligat de lege sa le dea mai departe. Iar daca vorbeste fara dovezi, doar pentru a poza in primul justitiar al tarii, atunci avem de-a face cu noi manifestari ale unei campanii electorale care umfla procentele presedintelui, dar arunca in ridicol institutia prezidentiala", a mai declarat premierul.