Qmagazine: Comisia regionalizarii, la secret de stat

Cu arestarile si dosarele de coruptie pe cap, cu un buget care se naste foarte greu, cu noul subiect al suspendarii presedintelui Traian Basescu, PD-L pare sa nu se mai gandeasca la regionalizare. In teritoriu insa, nu exista prefect al PD-L care sa nu sustina ca regionalizarea va deveni o certitudine.
De altfel, reimpartirea administrativa a tarii a fost pusa din nou pe agenda PD-L de catre Traian Basescu cand, la aniversarea sa, le-a transmis celor din partid ca trebuie sa impuna in Coalitie inlocuirea judetelor cu noile structuri, indiferent de numarul lor, pana la finele anului. Inclusiv printr-o posibila asumare a raspunderii.
Mai ramane de rezolvat incapatanarea celor de la UDMR si nemultumirile din teritoriu. Oamenii nu stiu ce presupune reorganizarea administrativa, cat vor plati in plus si cate drumuri vor avea de facut. Altii vor sa isi pastreze identitatea culturala si istorica. Iar opozitia a inceput in judete organizarea de referendumuri pe aceasta tema.
Cert este ca, ori de cate ori are loc cate o sedinta cu prefectii si subprefectii, se poarta, in paralel cu discutiile oficiale, tot felul de tratative, despre cum sa fie unite, marite sau ciuntite unele judete. Totul are si o logica, cel putin pentru cei din PD-L. Viziunea regionalizarii ar trebui pusa pe hartie de o comisie la nivelul MAI, coordonata de ministrul Traian Igas.

Toti oamenii lui Igas

Din comisia respectiva fac parte un consilier al premierului Emil Boc si unul al ministrului de resort, Traian Igas. Membrii comisiei sunt insa pastrati la secret, chiar daca biroul de presa al MAI recunoaste existenta si scopul comisiei. "Din initiativa conducerii Ministerului Administratiei si Internelor, la inceputul lunii septembrie a.c., a fost constituita Comisia de interventie normativa. Acestui organism ii revine misiunea de a formula propuneri legislative cat mai eficiente si intr-un timp cat mai scurt, in vederea modificarii cadrului normativ existent, in conformitate cu cele mai bune practici la nivel european", a fost raspunsul primit de la MAI de Q Magazine. Cine sunt insa membrii comisiei, cat de bine sunt ei pregatiti pentru a se ocupa de aceasta tema majora, dar si criteriile care stau la baza proiectului pe care il elaboreaza sunt secrete de stat. Cel putin, asa considera Ministerul Administratiei si Internelor. "Numele membrilor din componenta comisiei constituie informatii privind date cu caracter personal, fiind astfel exceptate de la liberul acces al cetatenilor, in conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 544/2001, cu modificarile si completarile ulterioare", a sunat motivatia biroului de presa.