Costume populare, buciumasi, paine si sare, cantece populare, urari de bine si imbratisari fratesti au marcat momentele inaugurarii punctului de trecere a frontierei romano-ucraineane Sighet-Solotvino si a podului peste Tisa, festivitati la care au fost prezenti atat presedintii Romaniei si Ucrainei, cat si seful Delagatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Donato Chiarini. "Bun venit in Romania!", a urat seful statului roman la momentul taierii panglicii, subliniind totodata ca Romania este, ea insasi, o punte de trecere pentru Ucraina catre UE.
"Dragi cetateni ucraineni, sunteti oricand bineveniti in Romania, in Uniunea Europeana", a spus Basescu. In discursul sau, el a mai subliniat ca podul reprezinta vointa a trei parti: UE, Romania si Ucraina, care au dorit ca, prin efort comun, sa lege mai bine cele doua popoare. De asemenea, oficialul european, Donato Chiarini, a subliniat importanta acestui pod ce face legatura intre Romania si Ucraina, dar si contributia UE pentru un astfel de proiect, podul fiind construit printr-un proiect CREDO-PHARE.
Presedintele Ucrainei a mentionat ca Ucraina are 2.500 de kilometri de granita cu Romania, pe care sunt amplasate 21 de puncte de trecere a frontierei. El a mai spus ca si inaugurarea podului de pe Tisa este un eveniment foarte important, dupa ce mai mult de 60 de ani a fost intrerupta circulatia intre locuitorii de pe malurile Tisei. El a apreciat ca autoritatile au facut foarte mult pentru locuitorii ambelor tari si i-a multumit lui Traian Basescu si autoritatilor care au fost implicate. Totodata, Iuscenko l-a felicitat pe Traian Basescu pentru ca Romania a devenit tara membra a UE.

Schimb de presedinti

Intalnirea celor doi presedinti a continuat printr-o vizita comuna la Primaria din Sighetu Marmatiei, dupa care programul a cuprins vizite separate, efectuate in locatii din statele vecine. Presedintele Romaniei a intreprins o vizita in Ucraina, unde a avut o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Solotvino, apoi a vizitat liceul cu predare in limba romana din localitate, dupa care a mers la biserica maramureseana din localitatea Apsa de Mijloc. Omologul sau ucrainean s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii ucrainene din Sighet, apoi a vizitat Liceul "Taras Sevcenko" si o biserica din localitate.
Programul comun al celor doi sefi de stat a cuprins si o intalnire de lucru, in cadru careia au discutat politica economica si energetica din regiune, dar si sustinerea minoritatilor. Iuscenko si Basescu au convenit ca romanii sa mearga in Ucraina fara vize, iar ucrainenii sa beneficieze de gratuitate a vizelor. De asemenea, Iuscenko a precizat ca i-a cerut omologului sau simplificarea formalitatilor de trecere a frontierei romanesti. Problema drepturilor minoritatilor a fost si ea discutata de cei doi oficiali. Presedintele Ucrainei a anuntat ca va fi deschis un liceu romanesc la Odessa si ca, la cererea partii ucrainene, in Romania vor fi deschise doua licee pentru minoritatea ucraineana, unul dintre acestea la Tulcea. In finalul intalniri, Basescu l-a invitat pe omologul sau ucrainean sa faca o vizita oficiala in Romania, in prima jumatate a acestui an.

Un punct sensibil

Decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive este asteptata de autoritatile de la Bucuresti si Kiev in 2008, au declarat la unison presedintii Romaniei si Ucrainei. Traian Basescu a subliniat ca acest contencios se desfasoara in conditiile unei bune relatii bilaterale. "Faptul ca am ajuns la arbitraj international face parte din specificul unei relatii bilaterale civilizate", a mai spus presedintele roman. La randul sau, Iuscenko a declarat ca Ucraina va respecta "fara echivoc" hotararea Curtii de la Haga, dar ca, pana la momentul respectiv, nu exclude continuarea discutiilor pe aceasta tema in plan bilateral.