Liderii parlamentari ai Coalitiei si ai PSD incearca de doua zile sa ajunga la un acord privind deblocarea lucrarilor Parlamentului prin adoptarea „in pas alergator“ a regulamentelor celor doua Camere.
Deblocarea politica a dezbaterilor din Senat si Camera Deputatilor a avut loc nu neaparat pe culoarele Parlamentului, ci mai degraba la Palatul Cotroceni, dupa cum sustin surse bine informate. Potrivit acestora, lideri ai partidelor parlamentare, inclusiv din Opozitie, au fost marti dupa-amiaza la Cotroceni pentru a gasi o solutie de compromis impreuna cu presedintele Traian Basescu. Acest lucru s-a vazut extrem de clar marti seara, la o emisiune televizata la care a fost invitat seful statului.
Basescu a declarat la postul national de televiziune ca trebuie acceptata ideea ca judecatorii Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra modificarilor la regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului. „In Parlament trebuie sa se inteleaga intre ei. De ce ne este frica de Curtea Constitutionala? Trebuie acceptata aceasta idee. Mi se pare absolut firesc sa se astepte intai o decize a Curtii, daca exista sesizari, si apoi sa se aplice noul Regulament. Curtea Constitutionala este o institutie inatacabila“, a spus Basescu.
Solutia de compromis propusa de PSD este de a include in noul Regulament o prevedere conform careia documentul sa intre in vigoare la 15 zile de la adoptare, timp in care Opozitia poate ataca documentul la Curtea Constitutionala.
Pozitia lui Basescu a fost primita ca un semnal pozitiv de majoritatea liderilor politici. „Curtea Constitutionala se pronunta doar daca este sesizata de 25 de senatori sau de presedintele Senatului. La Senat, s-a schimbat regula jocului, preocuparea principala este sa scoatem un Regulament bun. Ce s-a intamplat la Camera Deputatilor se poate intampla si la Senat, sa se gaseasca o formula pentru a se merge mai rapid“, a declarat Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului.
Liberalul Theodor Melescanu, vicepresedinte al Senatului, considera ca firesc sa existe avizul Curtii Constitutionale, aceasta fiind „singura care se poate pronunta in legatura cu unele reglementari. E firesc sa avem avizul Curtii“. Paul Pacuraru, PNL, chestor al Senatului: „Firesc este ca toate prevederile Regulamentului sa fie constitutionale si sa existe un aviz al Curtii. Personal, cred ca e corect sa se convina ca la modificarile Regulamentului sa consultam si Curtea Constitutionala“.
Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat ieri ca formatiunea etnicilor maghiari este de acord sa se dea posibilitatea Curtii Constitutionale sa-si spuna parerea asupra regulamentelor celor doua Camere. Fara a anticipa vreo decizie a Curtii, liderul UDMR spune ca modificarile aduse regulamentelor, inclusiv cele privitoare la schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, in timpul mandatului, sunt perfect constitutionale.

Seful viitoarei comunitati de informatii va fi un om politic

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca seful viitoarei comunitati de informatii, care se va subordona CSAT, va fi un om politic care va fi numit consilier prezidential pe probleme de securitate nationala. Potrivit sefului statului, comunitatea de informatii va fi formata din analisti detasati de la toate serviciile de informatii. Responsabil de functionarea acestei structuri va fi un consilier prezidential pentru securitate nationala. Basescu a mai spus ca aceasta comunitate de informatii nu va fi o structura institutionala, activa, ci una de analiza a informatiilor. El a precizat ca pana acum nu a schimbat sefii de servicii din motive de functionare, dar si pentru ca practica schimbarii lor a fost, pana acum, o practica fara rezultate. „Eu am inceput sa reasez structura SRI pentru a-l face functional, iar asta o fac impreuna cu sefii institutiei“, a spus Basescu.

Bugetul ar putea sa nu fie promulgat

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara la TVR ca nu va promulga bugetul de stat pe 2006, in cazul in care documentul nu va respecta promisiunile Aliantei, facute de PNL si PD in campania electorala. „Nu voi promulga Legea bugetului de stat daca nu va fi un buget care sa respecte promisiunile Aliantei din campanie. Il voi trimite inapoi la Parlament. Daca Parlamentul il voteaza din nou, trebuie sa-l promulg, pentru ca asta este Constitutia. Dar nu voi fi un presedinte care nu se va manifesta fata de buget“, a spus Basescu. Seful statului a mai spus ca a vorbit cu reprezentantii Guvernului inainte sa se adopte bugetul de catre Executiv. „Am vorbit cu ei si in pregatirea bugetului, si inainte de a le transmite mesaje prin presa. Cetatenii au dreptul sa stie pe ce se duc banii publici“, a mai spus presedintele.