Presedintele Traian Basescu se afla astazi la Londra, unde participa la lucrarile reuniunii informale a sefilor de stat si de guvern din tarile membre ale Uniunii Europene si din cele in curs de aderare. Reuniunea este organizata la initiativa primului-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a carui tara detine presedintia UE pana la sfarsitul acestui an. La reuniunea din Marea Britanie participa exclusiv sefii de stat sau de guvern din tarile membre ale UE si in curs de aderare, alaturi de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna (PESC), Javier Solana.
Cu acest prilej, se va intalni cu parlamentari britanici, cu membri ai Cabinetului Blair si cu reprezentanti ai mass-media britanica, acestora prezentan-du-le progresele Romaniei in procesul de pregatire pentru aderarea la UE, inclusiv pe baza concluziilor Raportului de monitorizare al Comisiei Europene, dat publicitatii la 25 octombrie.
Discutiile din cadrul summitului informal de la Londra se vor axa pe probleme legate de viitorul Europei in era globalizarii. Participantii isi vor axa interventiile asupra aspectelor legate de modelul social european, securitatea individului, rolul UE pe scena internationala. Tot in cadrul summitului se va discuta si despre perspectiva financiara a UE pentru perioada 2007-2013 si procesul de ratificare a Tratatului Constitutional. (I.N.)