Salvarea pentru sutele de mii de bugetari, amenintati cu trimiterea in concediu fara plata obligatoriu timp de 10 zile, pare sa vina de la presedintele in exercitiu Traian Basescu.
Acesta a declarat, joi, la Tulcea, ca nu crede ca solutia de a acorda bugetarilor 10 zile de concediu fara plata este cea corecta, apreciind ca ar trebui facute testari ale angajatilor, in baza carora "cei foarte buni" sa ramana, cei "slabi" sa plece.
"Am vazut şi varianta pe care a lansat-o Guvernul: 10 zile pe luna sau nu stiu cat timp in care sa nu se lucreze. Daca vreti sa fiu foarte sincer, eu nu cred ca asta este solutia pentru ca avem in administratia locala foarte multa ineficienta, ca si in administratia centrala. Presupun ca Guvernul va lasa la dispozitia sefilor de institutii daca sa disponibilizeze sau sa trimita oamenii cate 10 zile acasa ", a spus șeful statului.
"Va atentionez ca asta va insemna sa-i platiti mai prost si pe cei ineficienti, si pe cei foarte buni, si cei foarte buni s-ar putea sa va plece in conditiile astea. Solutia corecta este, eu asta as face, daca as fi primar sau ministru,testarea intregului personal pe chestiuni legate de ce are de facut. Cei mai buni raman, ceilalti slabi pleaca. Pentru ca stim toti ca avem un balast in aparatul de stat", a declarat Traian Basescu, la o intalnire cu autoritatile locale, la Consiliul Judetean Tulcea.
Presedintele a mai spus ca trebuie alocate resurse minime pentru cheltuielile institutiilor publice, fara sa se inregistreze excese, pentru a se putea asigura salariile, pensiile si pentru a se reusi acordarea sprijinului acolo unde exista perspectiva pietei de desfacere.
El a apreciat, in acest context, ca pana in prezent statul roman a demonstrat ca nu este capabil sa se adapteze crizei.
"Romania nu trebuie sa intre in derapaj. Acum trebuie ajustate excesele, fie ca vorbim de cheltuieli de personal, fie ca vorbim de investitii. Pana in prezent, statul roman a demonstrat ca nu este capabil sa se adapteze la criza, spre deosebire de sistemul privat, care s-a ajustat imediat. Vreau sa se inteleaga clar ca Romania are nevoie de Armata, Politie, medici, profesori si nu sunt adeptul absurdului, ci al rationalului", a precizat Traian Basescu.
"Aceasta criza ne-a aratat cat de necesara este modernizarea Romaniei. De incepeam acest program de modernizare de mai multi ani am fi depasit criza mai usor. Avand in vedere ca economia Germaniei si cea a Frantei isi reiau cresterea economica, sper ca in al patrulea trimestru al acestui an si in Romania sa se intample acelasi lucru", a afirmat presedintele.
Seful statului a apreciat, totodata, ca o criza economica "nu poate fi stopata cu bani aruncati in economie", iar in conditiile in care marile investitii si-au oprit productia si marile piete de desfacere din Uniunea Europeana sunt in recesiune, mijloacele de relansare a economiei Romaniei sunt extrem de reduse.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat, marti, ca salariatii din sectorul bugetar vor intra, intre septembrie - noiembrie, in concediu fara plata, vor avea program de lucru redus la 6 ore sau vor munci efectiv mai putin cu echivalentul a 10 zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.
Obligativitatea bugetarilor de a lua concediu fara plata 10 zile, in ultima parte a anului, va fi legiferata printr-un act normativ ce va fi introdus in pachetul de legi pe care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, in prima parte a lunii septembrie, sustin surse ministeriale.
Premierul Emil Boc a cerut Ministerului Justitiei sa analizeze forma legala prin care sa fie promovat acest document, astfel incat acesta sa nu contravina Codului Muncii si legislatiei in vigoare, au mai declarat sursele citate.