Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata ',,Inghititorul" de sisteme', pe care o puteti citi in continuare.
Intr-o saptamana atat de plina de evenimente politice - doar suntem, nu-i asa, in precampanie electorala -, dar atat de goala de invataminte, o anumita declaratie a domnului presedinte Traian Basescu mi-a atras in mod deosebit atentia. Domnia sa spunea, la Sannicolau Mare, ca in cei zece ani de cand este presedinte s-a aflat si se afla, inca, intr-o disputa cu sistemul. Un sistem ,,pe care domnul Iliescu l-a protejat, pentru ca asa a inteles el, un sistem care pe domnul presedinte Constantinescu l-a infrant, asa cum declara chiar el, sistem pe care eu zic ca l-am ingenuncheat". Cred ca, atunci cand rosteste cuvantul ,,sistem’’, domnul presedinte se refera la intreaga clasa politica, la partide si chiar la politicieni. Eu, dumneavoastra, stimati colegi, partidele pe care le reprezentati, cetatenii care ne-au dat votul, toti reprezentam sistemul. Din punctul acesta de vedere, probabil ca domnul presedinte are, chiar daca partial, dreptate. Uneori, ne-a ingenuncheat, si bine nu ne-a fost.
Totusi, lucrurile nu sunt deloc atat de simple... Cand pronunta acest cuvant, domnul presedinte se izoleaza de ,,sistem’’. Sistemul e cu treaba lui iar presedintele, ca un ,,Mesia de Cotroceni’’, se ocupa cu ingenunchiatul lui. Pai, cum sa nu faca asta, daca sistemul este ,,bolnav’’, ,,corupt’’, ,,nereformat’’ si trebuie dus la tepe?!? Ce noroc pe capul nostru ca domnul Basescu a fost tare si nu s-a lasat! I-au trebuit zece ani, dar l-a ,,ingenuncheat’’, crede el! Asta, desi unii politicieni si majoritatea partidelor - parte a sistemului, evident - au avut si au mai mult decat prostul obicei de a nu fi de acord cu tezele domnului presedinte, un presedinte care nu a incetat nicio clipa sa fie membru de facto al macar unui partid politic, deci parte a sistemului pe care il critica cu atata indarjire.
Pentru ca, stimati colegi, ii place sau nu, domnul presedinte Traian Basescu este parte a sistemului, pe care in realitate nu l-a ingenuncheat, ci a incercat sa il inghita. Pe bucati, ca tot odata nu putea, l-a inghitit, l-a mestecat bine si l-a scuipat afara, mai deformat, mai corupt si mai gresit croit decat era initial. Domnul presedinte nu a construit niciun sistem alternativ, nu a propus si nu a produs nicio schimbare sistemului.
Pentru ca tot l-a pomenit, probabil va mai aduceti aminte zicerea domnului presedinte Iliescu: ,,Mai bine sarac si cinstit, decat bogat si hot’’. Domnul presedinte Basescu nu este nici sarac, nici cinstit... cand spune astfel de lucruri. In realitate, presedintele a reusit sa faca o sinteza intre cele trei ipostaze: si-a protejat propria bucata de sistem - partidul, acum se numeste PMP, si oamenii fideli, a fost infrant de popor, a carui vointa a fost explicit rostita de peste sapte milioane de voci. Cat despre inghenunchere... ei bine, cred ca tot poporul stie cel mai bine...