Presedintele Traian Basescu a laudat activitatea Serviciului Roman de Informatii, spunand ca acesta se afla intr-un proces masiv de intinerire a personalului. Seful statului i-a criticat insa pe unii politicieni si pe unii patroni mass-media pentru ca vor sa-l faca sa para corupt.
Prezent la bilantul SRI de ieri, Traian Basescu a tinut sa laude serviciul, care, spre deosebire de alte institutii ale statului, nu a fost asa de rezistent la schimbare si a reusit sa se reformeze, potrivit NewsIn. Seful statului a declarat ca in serviciu are loc un proces masiv de intinerire a personalului, toti ofiterii care au avut legatura cu directiile I si VI din structura fostei Securitati fiind trecuti in rezerva. "As vrea sa mentionez ca 2006 a fost un an in care procesele de reforma interna in serviciu au continuat, si din acest punct de vedere stau marturie cifrele statistice care au mers pana la trecerea in rezerva din cadrul serviciului a oricarui ofiter care a avut legatura cu directia I si directia a VI-a a fostei Securitati", a spus seful statului, care in luna octombrie a anului trecut afirma ca mai sunt doar cativa fosti generali de securitate la SRI. Referitor la ofiterii trecuti in rezerva din randurile serviciului, Basescu a precizat ca, probabil, acestia activeaza in presa. Basescu afirma, la momentul investirii in functie la sefia SRI a fostului senator PSD George Maior, in octombrie anul trecut, ca la SRI mai lucreaza putini fosti securisti. "Principalul obiectiv este ca serviciul sa se desprinda de imaginea ca ar fi continuatorul fostei Securitati. SRI este un serviciu care are alte misiuni decat fosta Securitate, un serviciu care foloseste alti oameni si care are ca principala misiune apararea cetatenilor, si nu a dictaturii", a punctat seful statului in octombrie anul trecut.
SRI, la opozitie
Seful statului a precizat ca sefia SRI ar trebui sa apartina de acum inainte opozitiei pentru ca serviciul sa nu fie suspectat ca lucreaza in folosul puterii si a explicat de ce l-a desemnat pe fostul senator PSD George Maior la conducerea acestuia. "As vrea ca acest mod de tratare a serviciului sa fie perpetuat si pentru alte legislaturi. Mi se pare cel mai corect pentru credibilitatea serviciului ca puterea sa nu-si desemneze un director si directorul serviciului sa fie intotdeauna un om al opozitiei. In momentul in care s-a pus problema desemnarii unui noi sef la SRI, optiunea mea ferma a fost sa nu fiu in situatia de a desemna un om care sa nu faca parte din puterea politica", a declarat Traian Basescu. Seful statului a explicat ca, initial, optiunea sa s-a indreptat catre un reprezentant al opozitiei pentru ca acesta avea calitatile necesare si intrucat, cel putin din iesirile publice ale lui Maior, acesta i s-a parut un "om de echilibru". Seful statului a indicat ca obiective pentru anul in curs demilitizarea si debirocratizarea serviciului, lucru impiedicat pana acum, in opinia sa, de luptele politice. "Este un proces care in mod cert ar fi avut loc daca legile sigurantei nationale ar fi fost promovate la timp si nu s-ar fi utilizat proiectele de lege intr-o batalie politica sterila, care n-a facut decat sa intarzie aparitia unor legi care sa adapteze serviciul la realitatile de astazi si la realitatile viitoare ale Romaniei", a spus Basescu
Atac la politicieni si moguli mass-media
Fara sa mentioneze nume, seful statului i-a atacat pe unii politicieni si patroni de presa care vor sa demonstreze ca este corupt prin campanii de presa indreptate impotriva sa. Printre exemplele enumerate, Basescu a amintit scandalul Alro, in care a fost acuzat ca a ajutat societatea sa cumpere energie ieftina. Presedintele le-a explicat ofiterilor de informatii si sefilor din servicii cum se fac campanii de presa impotriva sa, sustinand ca acesta este un lucru pe care unii politicieni si patroni de presa il fac pentru ca sunt afectati de mesajul sau anticoruptie. "Sigur, spui de lupta impotriva coruptiei, iar prima reactie e sa demonstreze ca tu esti corupt", a spus seful statului. "Acest sistem de intoxicare se pare ca a devenit un alt mijloc de lupta", a conchis Traian Basescu, care s-a plans ca adversarii sai profita de faptul ca nu poate sa iasa la reactii tot timpul ca sa-l atace si mai vehement. Presedintele a mai spus ca va lamuri toate aceste acuzatii intr-o conferinta de presa.