AmosNews: Cum a fortat Basescu PDL-ul sa piarda alegerile (OCTAVIAN ANDRONIC)

Previziunile privind procentul pe care-l va obtine PDL-ul prin Alianta incropita cu niste neica-nimeni sunt sumbre. E foarte posibil sa piarda si pozitia a doua in favoarea unor alti neica-nimeni adunati de Diaconescu de prin tomberoanele tarii. Blaga e tot mai incruntat si in rarele sale luari de pozitie se intreaba daca alianta va obtine sub sau deasupra celor 20 de procente.
Tot el recunoaste ca schimbarea tarzie a lui Boc a adancit tara, dar si partidul intr-o criza din care nu mai reuseste sa iasa. Cat despre "guvernul Ungureanu", desi se stie parerea sa, se fereste sa mai faca aprecieri. Caderea brutala in sondaje a fostului partid de guvernamant n-ar trebui sa bucure pe nimeni. Nici macar pe USL-isti. Pentru ca o majoritate prea confortabila va deveni, in timp, contraproductiva. Va amplifica tentatiile totalitare ale castigatorilor si va alimenta viitoarele abuzuri si arogante, specifice celor care tin intr-o mana cutitul si in alta painea. O democratie reala se bazeaza pe echilibrul relativ al partilor si pe controlul pe care acestea pot sa-l exerseze reciproc.
PDL nu mai da insa nici un semn ca ar putea redeveni un arbitru. Estimarile facute acum in privinta colegiilor castigatoare pot deveni si mai dezastruoase prin mecanismul redistribuirii. Pentru ca partidul lui Blaga a plecat la bataie cu doua categorii de luptatori: cei proprii, compromisi pana peste cap in exercitiul guvernarii si anonimii sau traseistii bagati pe gat de "aliati". Una dintre cauzele principale ale acestui esec anuntat poate fi chiar nefericita idee a alcatuirii unei astfel de aliante. Practic, PDL ul nu castiga nimic de pe urma imbarcarii unor fictiuni politice de genul Fortei Civice a lui Ungureanu, a deseului taranist al lui Pavelescu si a clubului de fite politice al lui Neamtu. Ba, dimpotriva, pierde cele peste 20 de candidaturi pe care a fost nevoit, prin protocol, sa le cedeze si care pot fi considerate, din capul locului, nule.
Atunci, ce-a urmarit Blaga cu acest ARD? Nimic! Nu a fost nici ideea lui, nici dorinta lui. Formula i-a fost bagata pe gat de Basescu, in maniera sa obisnuita. Acelasi Basescu care a fortat realegerea paguboasa a lui Boc in fruntea partidului, eliminandu-l pe Blaga, si care acum prezideaza solemn ceremonia funebra de inmormantarea politica a PDL-ului, de care bineinteles ca il va face raspunzator tot pe Blaga.