Franta este avertizata de presedintele Traian Basescu sa nu mai admonesteze Romania din cauza legaturilor sale cu Marea Britanie si cu Statele Unite.

Presedintele a declarat pentru cotidianul “Financial Times“ ca doreste sa stabileasca o “relatie speciala“ cu SUA si cu Marea Britanie pentru imbunatatirea securitatii in regiunea Marii Negre si se aliniaza, de asemenea, la politicile economice liberale ale Londrei.
Din acest motiv, Basescu a avertizat Franta sa inceteze sa-i dea lectii tarii sale despre legaturile apropiate cu Londra si Washington, tocmai in timp ce Romania se pregateste sa semneze Tratatul pentru aderarea la Uniunea Europeana.
In articolul publicat ieri de “Financial Times“ se mentioneaza faptul ca “membrii Guvernului de centru-dreapta din Romania, intr-o serie de interviuri cu jurnalistii acreditati la Bruxelles, au evidentiat ca se considera parte a blocului Atlanticist, de liber schimb, pe care Donald Rumsfeld, secretarul american al Apararii, il numeste Noua Europa“.
“In mod traditional, am colaborat cu Londra si cu Washingtonul, cel mai recent prin trimiterea de trupe in Irak“, a spus presedintele Basescu, care s-a declarat nemultumit de criticarea de catre Franta a acestei decizii.

Sora mai mare ne-a ofensat

Presedintele Basescu sustine ca Jacques Chirac, presedintele Frantei, a adus ofensa in 2003, cand a spus tarilor candidate UE sa “taca din gura“ in legatura cu Irakul, si ca Michel Barnier, ministrul francez de Externe, a reluat insulta cand a spus ca presedintele Romaniei nu are “un reflex european“. “Romania este o tara care se respecta. Franta este unul dintre principalii nostri sustinatori, dar in acelasi timp nu ne plac astfel de declaratii“, a afirmat Basescu.
Intrebat ce model economic va urma, Basescu a spus ca va fi un sistem “mai liberalizat“. “Vrem sa avem un stat cu o implicare minima in economie“, a precizat el.
Intr-un interviu separat, publicat ieri tot de “Financial Times“, premierul Calin Popescu-Tariceanu a admis ca este “ingrijorat“ de posibilitatea ca electoratul francez sa respinga Constitutia europeana, ceea ce ar provoca o criza politica. “Ar cauza deziluzii enorme sa vedem chestiuni de politica externa interferand cu aderarea Romaniei si a Bulgariei“, a declarat Tariceanu.