Blogul unui Liberal de Stanga : Vom mai construi ceva vreodata?

Reamintesc celor oripilați de faptul ca Dan Voiculescu facea afaceri "capitaliste" pe vremea comunismului un lucru simplu: Romania facea afaceri cu sistemul economic al capitalismului. Care afaceri nu erau deosebite de cele facute ca tarile "comunismului", cu exceptia monedei: la vest era dolarul, la est rubla transferabila, care, ce sa vezi, era si era legata, fie si formal, de dolar.
Doar tampitii pot crede ca poti face afaceri pe o piata fara sa cunosti piata aia, mecanismele de functionare, regulile, legislatia. Cu locul de munca la Securitate, sau nu, Romania avea nevoie de oameni specializati in domenii legate de comertul cu occidentul, pe care si i-a pregatit, in tara si in strainatate. Uitam si faptul ca Romania a avut o serie de firme capitaliste in comunism, firmele mixte, de genul Rank-Resita, pentru constructii de masini, Rombac, Candu, o serie din Combinatele de Masini Grele, din industria textila. E plina tara de oameni ca Dan Voiculescu, incepand cu nenea ala care e staroste la BNR. Doar idiotii pot crede ca capitalismul (sic!) se invata la fara frecventa.
Ce iarasi nu se intelege este ca sursa principala a profitului, in capitalism, nu vine nici din munca grea, din staruinta, cumpatare, inovare. Nu, principala sursa o reprezinta "asimetria de informatie", ca sa folosesc un eufemism. Pur si simplu oameni ca Dan Voiculescu au avut, la momentul revenirii la capitalism, un avantaj enorm fata de restul romanilor: informatii despre felul in care functioneaza noul sistem. Si le-au folosit, in avantajul lor. Care, intre timp, a devenit si avantajul nostru, pentru ca multi au creat locuri de munca, au format manageri, au platit taxe si impozite, spre deosebire de capitalistii de mucava iesiti din gunoiul tranzitiei, care au parazitat statul si au golit de substanta economia romaneasca.
Oricat i-am uri pe Voiculesc sau pe Ioan Niculae, oamenii astia chiar sunt capitalisti. Si, culmea, au etica aia capitalista, atat de detestata, dar si necesara, pentru sanatatea sistemului. Spre deosebire de ei Dinu Patriciu a fost orice, numai capitalist, nu. Nu a avut nici viziune, nici etica, ci doar noroc. Daca norocul lui n-o fi fost doar zeciuiala care i se cuvenea pentru statutul de om de paie al altora.
Eu, ca om de stanga, detest capitalismul. Ca om de stanga nemarxist, cred in virtutile economiei sociale de piata. Care nu exista decat fragmentar, si ineficient, in Romania. Care a trecut de la capitalismul monopolist de stat din vremea comunismului la capitalismul monopolist de stat si privat al multinationalelor, lipsindu-i si acum acea parte fara de care o economie nu poate functiona eficient si nici produce bunastare pentru cei mai multi: economia intreprinderilor mici si mijlocii. De asta nu simtim efectele cresterii economice, de asta creste saracia, de asta fug oamenii din tara: pentru ca ea este golita de continut de monopolurile straine. Capitalistii romani, care, in paranteza fie spus, au tot mai putine mijloace pentru a rezista in fata concurentei neloiale a capitalului strain, sunt pe cale de disparitie. Efectul va fi distrugator, pe termen lung. Ura indusa politic, in special din afara, impotriva capitalistilor romani ne va face dependenti pe vecie de capitalul din afara tarii.
Bucuria cu care este intampinata orice arestare, orice condamnare a unui intreprinzator roman, mai mare sau mai mic, este bucuria prostilor. Capitalistii romani ar fi fost singurul motor care sa antreneze intreprinderile mici si mijlocii romanesti, sa le faca viabile si sa le impuna pe piata. Capitalismul nu s-a construit in doua decenii si jumatate. Avem asteptari prea mari, si prea multe frustrari, pentru a intelege asta.
Intersectia capitalistului cu politica este inevitabila, peste tot in lume. Doar ca nicaieri, nici macar in Rusia lui Putin, un sef de stat nu si-a propus sa distruga economia tarii lui, doar pentru ca, intr-un moment sau altul, un capitalist autohton ii devine adversar politic. Ei bine, basescu asta face: distruge economia, pentru a scapa de niste oameni incomozi, care, pe deasupra, nu decarteaza la el in batatura.
Asadar, din prostie sau din dogmatism, ne-am apucat sa distrugem bruma de capitalism romanesc, asa cum am distrus si comunismul. Vom reusi vreodata sa si construim ceva?