Presedintele Traian Basescu a gasit o modalitate extrema de a pune capat crizei politice, anuntand ca isi va da demisia daca Parlamentul va vota pentru suspendarea sa din functie. In aceste conditii, se vor organiza alegerie prezidentiale anticipate, luand prin surprindere adversarii politici care nu au luat pana acum in calcul o astfel de varianta. Basescu va candida la eventualele alegeri anticipate si, potrivit tuturor sondajelor de opinie, le va castiga fara probleme. Fara doar si poate, seful statului spera ca gestul sau sa discrediteze actuala coalitie de guvernare in ochii electoratului, reusita sa in alegeri fiind menita sa arate ca se bucura in continuare de simpatia majoritatii populatiei, iar actuala guvernare si demersurile sale anti-prezidentiale ar deveni astfel ilegitime. Dincolo de teoria expusa, stau insa reactiile la cald ale politicienilor, care privesc cu neincredere sau minimalizeaza efectele demisiei presedintelui. Cu exceptia democratilor, care cred ca gestul extrem al presedintelui reprezinta cea mai buna solutie, toti ceilalti il considera, aproape la unison, o diversiune fara nici un efect notabil.
Basescu sustine ca demisia sa reprezinta singura modalitate de a pune capat unui abuz al Parlamentului, acela de a vota suspendarea sa in pofida avizului negativ dat in acest sens de Curtea Constitutionala. "Imediat dupa vot, doar demisia mea ar fi cea care ne-ar pune pe toti in fata electoratului. Iar eu, ca presedinte ales al romanilor, va asigur ca ma voi prezenta cu responsabiliate in fata cetatenilor in aceasta competitie democratica, la care ii invit sa participe si pe artizanii politici care au generat abuzul suspendarii", a spus Basescu, aruncand astfel manusa adversarilor din PNL, PSD, PRM si PC. Altfel spus, i-a provocat la un duel direct, de care pe care, in cadrul unor alegeri prezidentiale anticipate, pe Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana si Corneliu Vadim Tudor.

Puiu Hasotti: "Basescu nu va demisiona"

Mai mult, seful statului a avansat ideea potrivit careia alegerile prezidentiale vor avea loc in acelasi timp cu referendumul privind votul uninominal. Basescu va vana astfel doi iepuri dintr-odata, stiut fiind faptul ca acest referendum este unul din proiectele sale de suflet, arma sa secreta in lupta cu Parlamentul. Pana una alta, liderii politici nu vad nici un pericol in demersul lui Basescu. "Este o diversiune orchestrata la Cotroceni, iar Basescu nu va demsiona. Si chiar daca va face acest lucru, nu va insemna decat o recunoastere a faptului ca suspendarea este justa. Pe de alta parte, exista riscul ca Basescu sa piarda alegerile prezidentiale anticipate. In fine, chiar daca le-ar castiga, acest lucru nu va schimba absolut nimic, pentru Basescu si PD sunt oricum complet izolati", ne-a declarat vicepresedintele PNL, senatorul Puiu Hasotti. Liberalul considera ca diversiunea lui Basescu are drept scop intimidarea parlamentarilor care urmeaza sa voteze pentru suspendarea sa: "Crede ca va pacali partidele, dar nu are sanse de reusita".

Gelil Eserghep: "Basescu asteapta ordinele de la stapanii lui americani"

Tot despre o diversiune a vorbit si deputatul PRM Gelil Eserghep: "Este o usoara diversiune. De fapt, Basescu asteapta ordinele din afara. Va face doar ce-i vor spune stapanii lui, americanii, pentru ca se stie cine l-a pus la putere in 2004". "Pana la urma, se pare ca oricum va fi suspendat. Vadim a fost cautat azi (ieri - n.red.) de Geoana, Dan Voiculescu si Bogdan Olteanu si va trageti de aici concluziile care se impun", ne-a mai spus deputatul. Gelil Eserghep crede insa ca gestul presedintelui Basescu nu va impresiona pe nimeni: "Nu mai poate sa impresioneze pe nimeni, demisia sa nu mai are nici o importanta acum". Deputatul PRM sustine ca partidul sau este oricum pregatit pentru orice fel de alegeri anticipate, cu atat mai mult cu cat "nimeni nu mai da acum doi bani pe toate aceste sondaje de opinie". La randul lor, cei din PSD cred si ei ca Basescu face acum o diversiune, desi liderul Mircea Geoana crede ca daca va merge pana la capat in demersul sau seful statului ar face un gest corect.
Nicusor Constantinescu: "Lui Basescu ii e teama de suspendare"

Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta si primvicepresedinte al social-democratilor constanteni, este insa de parere ca anuntul lui Basescu denota frica din partea acestuia: "Anuntul privind demisia este de fapt teama lui Basescu de a nu fi suspendat, pentru ca in perioada de interimat se pot inmtampla multe. Cum ar fi trimiterea dosarelor precum cel al Flotei in instanta". Mult mai pasnici au fost, oarecum surprinzator, conservatorii, care sustin ca o eventuala demisie a sefului statului va calma scena poltiica din Romania. Dupa cum era de asteptat, democratii il sustin in continuare pe Traian Basescu. Vicepresedintele Radu Berceanu crede ca demisia lui Basescu va pune in mare dificultate PNL si PSD: " Daca cele doua partide nu isi nominalizeaza candidati la presedintie, atunci se pot retrage, dar daca pun - trebuie sa ii nominalizeze pe Geoana si Tariceanu care vor fi in mare dificultate". Totusi, Berceanu crede ca aceasta demisie vine prea tarziu, Basescu trebuind sa recurga la acest gest imediat dupa ce premierul a venit cu propunerea noului Guvern. Democratii constanteni sunt si ei de partea lui Basescu, presedintele executiv al Organizatiei Municipale a PD, Danut Moisoiu, fiind convins ca seful statului va merge pana la capat cu demisia, pentru ca este un om de cuvant. "La alegerile prezidentiale anticipate, tot el va castiga si inca la diferenta mare, asa ca cei care se gandesc acum la suspendarea sa ar trebui sa se gandeasca bine la ce fac", ne-a spus Moisoiu.

Danut Moisoiu: "Ma uit cu groaza la televizor, unde apar diferite maimute care au comportament de sacali"

Acesta crede ca in PD se simte acum o unitate totala, iar trecerea in opozitie e cat se poate de benefica pentru democrati: "E mai bine pentru noi, mai scapam de lichele, si de la ei si de la noi. Vom sta in opozitie si vom castiga detasat alegerile de la anul". "Acum insa, ma uit cu groaza de cateva zile la televizor, unde apar diferite maimute - sa nu uitam aici teoria lui Darwin - care au inceput sa aiba comportament de sacali. E grav ca parlamentarii au inceput sa se creada poporul Romaniei. De fapt, cred ca ei au o frica acerba de a se prezenta in fata electoratului. De cealalta parte, Basescu demonstreaza ca nu este politician, ci mare om, care are curajul si vrea sa se prezinte in fata poporului, spre deosebire de parlamentari, care au uitat ca am intrat in Europa si romanii s-au desteptat si nu vor vota acest Partid Social Democrat Liberal care se afla acum la guvernare. In orice tara europeana, daca se ajungea in situatia de fata, cu un guvern minoritar, fara sustinere, premierul si-ar fi dat demisia, nu ar fi alcatuit un alt guvern. Dar, cui ii e frica de electorat, sa stea acasa", a conchis democratul Danut Moisoiu.