Presedintele Traian Basescu a invitat ieri reprezentantii formatiunilor parlamentare si pe cei ai PLD pentru discutii pe tema identificarii unui premier care sa prezinte o formula guvernamentala PD-PLD-PNL. Pe langa un "pro" al democratilor si un "impotriva" al PSD, discutiile s-au referit la o inoportunitate a demersului prezidential (exprimata de PNL si UDMR) sau chiar la o modificare radicala a formulei propuse, prin varianta unui guvern de tehnocrati condus de Ion ¥iriac (alternativa promovata de PC). PRM nu a onorat invitatia, liderul Corneliu Vadim Tudor apreciind ca "formarea unei echipe guvernamentale PNL-PD-PLD este o noua bataie de joc din partea sefului statului".

Democratii au acceptat formula

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat vineri, la finalul consultarilor de la Cotroceni, ca democratii nu au discutat cu seful statului despre posibile nume de premieri, dar a precizat ca PD are resurse pentru a numi un sef al Executivului. Intrebat cum ar accepta PD sa guverneze alaturi de PNL, in conditiile in care liberalii nu s-au distantat de Calin Popescu-Tariceanu, Boc a raspuns ca, daca PNL se reduce la Calin Popescu-Tariceanu si la interesele de grup, atunci PD va renunta la solutia guvernarii PNL-PD-PLD si va ramane in Opozitie pana la eventuale alegeri anticipate sau pana la alegerile generale.
Boc a explicat, in sustinerea acestei idei, ca Tariceanu nu mai trebuie sa faca parte din Guvern pentru ca nu mai poate colabora cu presedintele din moment ce a sustinut demiterea acestuia si a fost cel care a pus capat proiectului politic al Aliantei D.A. prin scoaterea PD de la guvernare "fara niciun motiv". Boc a mai taxat drept "exclus" si un eventual Guvern PSD pe care a explicat ca democratii nu-l vor vota pentru ca ar contrazice astfel rezultatul votului din 19 mai.

Liberalii au plecat in zece minute

PNL s-a prezentat la intalnire din respect pentru institutia prezidentiala si pentru regulile jocului politic, cu o delegatie din care liderul Tariceanu nu a facut parte. Liberalul Crin Antonescu a declarat la iesirea de la intalnire ca discutiile nu sunt decat o diversiune. El a adaugat ca o astfel de interpretare a intentiei presedintelui de catre liberali se bazeaza pe faptul ca legea fundamentala confera prerogativa de a initia consultari cu un astfel de subiect in doua situatii: dupa alegeri generale sau in cazul in care nu mai exista guvern.
"Neaflandu-ne in niciuna dintre cele doua ipostaze, este aberant sa participam la asemenea discutii. Avem de-a face doar cu un demers care este de a da jos un guvern", a adaugat vicepresedintele liberal. "In concluzie, intentia lui Basescu, din spatele acestei diversiuni, este de a aduce PSD la guvernare si de a-si oferi toate scuzele pentru acest lucru", a conchis Crin Antonescu.

Social-democratii au aflat ca nu au ce cauta la Victoria

Desi aflati la un pas de a declina invitatia, social-democratii au venit la Cotroceni fara Mircea Geoana. Membrii delegatiei i-au spus presedintelui ca gasirea unei solutii ar trebui sa tina cont de votul majoritar acordat, in 2004, unui program de guvernare de stanga propus de PSD. Surse din delegatia PSD la Cotroceni au relatat ca Basescu le-a raspuns la aceasta sugestie transparenta a formarii unui guvern social-democrat ca nu este de acord cu aceasta varianta si ca nu considera ca aceasta ar fi solutia pentru depasirea actualei crize politice. La finalul consultarilor, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat ca liderii social-democrati care au participat la discutii si-au format ideea ca Traian Basescu nu are, in acest moment, nicio solutie pentru iesirea din criza. "Am pus si sub semnul intrebarii seriozitatea acesteia", a adaugat Corlatean. Secretarul general al PSD a reiterat ideea ca social-democratii nu au cum sa sustina formula PNL-PD-PLD propusa de Basescu, apreciind ca aceasta guvernare de dreapta "si-a aratat epuizarea si limitele".