Cotidianul.ro : Trezeste-te, Victore! Trezeste-te, Traiane!

Necesarul sau imposibilul moratoriu?

Oricat de mult mi-am propus ca, odata cu deschiderea campaniei electorale, sa dau condeiului concediu si sa ma relaxez ca privitor al spectacolului politic, partile interesate intr-un moratoriu nu se pot abtine sa nu ne provoace ofensator uzul ratiunii, instigandu-ne la pozitionare "pro" sau "contra".
De cateva saptamani, aproape in fiecare zi, citesc si recitesc articolul 103 alin. (1) al Constitutiei Romaniei, care stipuleaza: "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".
In pofida claritatii acestui text constitutional, in spatiul comunicarii publice se vehiculeaza, cu o nonsalanta de neinteles, ca presedintele Romaniei ar fi obligat "sa accepte candidatul propus". Propus de cine si in ce temei?
Constitutia nu lasa loc vreunei propuneri, ci prevede un atribut exclusiv al presedintelui Romaniei de "a desemna", dupa "consultarea" partidului care a obtinut majoritatea absoluta, sau a tuturor partidelor parlamentare, daca majoritatea absoluta nu exista. "A desemna" presupune, in acest contex, indicarea sau numirea unei persoane considerate potrivite a indeplini functia de prim-ministru. "Consultarea" inseamna "a intreba", "a cere o parere", "a te sfatui".
Asadar, de unde pana unde desemnari de prim-ministri de catre partide si obligatia presedintelui Romaniei sa-i numeasca? In ce logica a limbii romane citesc si inteleg Constitutia cei care doresc sa ne manipuleze prin deturnarea acceptiilor notiunilor si a limbii romane?
Sa observam, cu atentie, ce mai prevede textul constitutional in discutie. Prevede "obtinerea majoritatii absolute". De catre cine? De catre "un partid". Majoritatea este "majoritate", cu 50 la suta plus unu, dar ca sa fie "absoluta", cat ar tebui sa fie procentul?
Este lesne de intuit ca partidul cu majoritate absoluta in Parlament este acela care detine singur 50 la suta plus unu din mandatele parlamentare, si nu totalul de mandate adjudecate in alianta cu alte partide.
Presedintele Romaniei nu desemneaza premierul prin consultarea cu o alianta de partide, care a obtinut majoritatea in Parlament, ci se consulta cu partidele, le asculta parerile, delibereaza si indica persoana pe care o considera potrivita si care va purcede la negocieri prin care sa-si asigure sustinerea parlamentara a guvernului pentru care va solicita votul de incredere.
Constitutia este lege fundamentala si prin calitatea ei de a fi inteleasa de catre toti cetatenii, fara a avea nevoie de interpreti. Cine incearca sa ma convinga de altceva, decat ceea ce Constitutia imi spune, atenteaza la buna mea credinta si am tot dreptul sa ma indoiesc de buna lor credinta.
Trecand intr-un registru usor malitios, sau dimpotriva, cum ar reactiona liderii social-democratilor sau ai national-liberalilor, daca presedintele Romaniei, in urma consultarilor, va desemna un premier dintre persoane dragi si apropiate lor, rubedenii sau nasi? Nu de alta, dar familiile politice sunt in mare voga in capitala de pe Dambovita.
Oricat de mult ne displace Traian Basescu, ceea ce-i sta in prerogativele sale constitutionale de presedinte al Romaniei nu putem contesta.
Trezeste-te, Victore! Stai de veghe, Crine!
Doream foarte mult ca pana dupa alegeri sa nu mai fiu un observator critic al declaratiilor presedintelui Romaniei. Asta estimand ca si dansul nu va determina reactii ce nu pot fi reprimate. Dar iata ca nu a fost sa fie. Zilele trecute a facut ridicola afirmatie ca prin cateva sute sau putine mii de locuri de munca create din paguboasele concesionari ale rezervelor de cupru, aur si altele s-ar rezolva problemele somajului, ale milioanelor de pensionari si necontributori la asigurarile sociale si de sanatate. Dupa care logica? De ce atata obstinatie? Ce obligatii ati contractat in numele poporului roman fara ca acesta sa stie?
Concomitent, a venit si decizia prezidentiala (achiesata si de premier) a prelungirii acordului cu FMI, o decizie pe care economisti de prestigiu si cu larga audienta o contesta. Dupa cum contestata este si decizia anterioara, deoarece banii imprumutati, in "majoritate absoluta", nu au servit celor care trebuie sa-i restituie. Nici lui Ion si nici lui Gheorghe, chemati la sculare, pe versuri de Radu Gir, cand sub sigla ARD, cand in recitarea recent degradatului colonel (la cerere) Robert Turcescu, la televiziunea national-prezidentiala B1 TV.
Trezeste-te, Traiane! Stai de veghe, Crine!