Presedintele Traian Basescu sustine un Pact National pentru protectia sociala care sa fie insusit de toate partidele si de societatea civila. Seful statului afirma ca dezbaterile in jurul acestui proiect ar putea sa aiba loc in luna ianuarie.
Seful statului a declarat cu prilejul lansarii raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice, ca forul condus de profesorul Marian Preda a realizat o "oglinda a sistemului de protectie sociala din Romania cu toti factorii care au contribuit la ineficienta acestui sistem" ce se poate constitui intr-un document de la care sa porneasca mai departe politici guvernamentale adaptate realitatilor Romaniei.
"Avem nevoie de o viziune pe termen lung, avem nevoie de solidaritatea societatii dar si a intregii clase politice, care pe de o parte sa garanteze ca inceteaza utilizarea sistemului de protectie sociala in scopuri electorale, iar pe de alta parte ca isi insuseste o viziune pe termen lung, pentru ca asa cum ati vazut si din prezentarea domnului profesor ce nu facem astazi va fi un dezastru pentru 2030", a mai precizat Traian Basescu.
In raportul prezentat de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice se precizeaza ca ar trebui introduse, in anumite zone, automate cu seringi, pentru cei dependenti de droguri, pentru a evita transmiterea bolilor. De asemenea, se mentioneaza ca trebuie facuta diferenta intre drogurile puternice precum heroina si cele slabe precum marijuana.
Documentul prezentat la Cotroceni contine si propunerea de legalizare a sexului comercial, pentru a controla bolile cu transmitere sexuala. Astfel, comisia propune infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora femeile care il practica sa poata beneficia pe langa serviciile de asistenta medicala, sociala si psihologica si de prezervative oferite gratis.
Traian Basescu a tinut sa mentioneze: "In calitate de presedinte imi asum in totalitate propunerile Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice".