Prima vizita in strainatate in calitate de presedinte al Romaniei a fost ieri, in Republica Moldova. El isi tine astfel promisiunea facuta in campania electorala de a da o importanta deosebita in relatiile cu fratii de peste Prut.
Presedintele Basescu a fost intampinat pe aeroportul din Chisinau de un grup de “tarancute“ basarabence, care i-au oferit traditionala paine cu sare si o cana cu vin fiert, din care acesta nu s-a sfiit sa ia o gura.
Discutiile care au avut loc la Palatul Prezidential intre Basescu si presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, au avut un final care a entuziasmat ambele delegatii.
Voronin a declarat la final ca vizita lui Basescu era asteptata cu nerabdare, avand in vedere ca ultimul presedinte care a vizitat Republica Moldova a fost Emil Constantinescu. El a apreciat, citandu-l chiar pe Basescu, ca s-a ajuns la concluzia ca e pacat ca relatiile dintre cele doua sa fie “inghetate“.

O mana intinsa Chisinaului

Traian Basescu a fost mult mai transant. El a declarat ca Romania se simte legata prin toate fibrele ei de Moldova si ca “suntem hotarati ca sa o respectam ca stat suveran“. “Romania va fi cel mai bun avocat al Republicii Moldova in relatiile ei cu Vestul si pentru integrarea europeana. Am hotarat ca Moldova nu va fi santajata cu energie electrica si chiar de ieri am decis livrarea acestuia din partea noastra. Vom ajuta oricand Moldova“, a spus Basescu. El le-a sugerat gazdelor ca ori de cate ori au nevoie de sprijin sa dea telefon la Bucuresti. Basescu a mai promis ca va impulsiona comunitatea oamenilor de afaceri romani sa-si indrepte privirile spre Republica Moldova.
Inainte de a ajunge la Palatul Parlamentului, care se afla peste drum de Palatul Prezidential, Basescu si Voronin au facut o baie de multime. Aproape o suta de localnici i-au inconjurat cu bucurie, garzile de corp avand de furca pentru a-i scoate din mijlocul lor.

Declaratie comuna

Presedintii Basescu si Voronin au adoptat o declaratie comuna, in care se pronunta asupra necesitatii utilizarii eficiente a potentialului de colaborare, a valorilor europene, consolidarii securitatii europene si regionale, precum si a dezvoltarii relatiilor dintre ambele state, in cele mai diverse directii, printre care domeniile comercial-economic, social-umanitar si cultural. “Tinand cont de obiectivul strategic al ambelor tari de a adera la Uniunea Europeana, Republica Moldova si Romania vor intensifica relatiile in vederea realizarii acestui scop, care va include consultari politice intre institutiile relevante“, este precizat in declaratia comuna.
Potrivit lui Voronin, presedintele Traian Basescu a exprimat sustinerea Romaniei pentru solutionarea problemei transnistrene si semnarea acordului de securitate si stabilizare a Republicii Moldova, precum si sustinere in cadrul Pactului de stabilitate.

Schimb de cadouri

Cei doi sefi de stat au facut si un schimb de cadouri: Vladimir Voronin i-a daruit lui Traian Basescu un album despre Republica Moldova si o sticla de coniac President, vechi de 40 de ani, iar seful statului roman i-a dat omologului sau moldovean un album despre Romania. La finalul convorbirilor la nivel de sefi de stat, la iesirea din cladirea Presedintiei, seful statului roman a fost aclamat de aproximativ 100 de persoane. El s-a indreptat spre multime, a dat mana si s-a imbratisat cu mai multe persoane. In acest timp, acestea strigau : “Basescu“, “Unire“, “Frati romani“.
Basescu mai avea prevazute intalniri cu presedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, cu vicepresedintele fractiunii parlamentare “Alianta Braghis“, Livia Gutu, cu liderul fractiunii parlamentare a Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, si cu liderul fractiunii parlamentare a Partidului Comunistilor din Republica Moldova, Victor Stepaniuc.
Programul presedintelui a mai prevazut si o vizita la Combinatul de Vinuri de calitate “Milestii-Mici“.