Trei ore de sedinta de Guvern si o discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu l-au lamurit in cursul zilei de ieri pe presedintele Traian Basescu asupra catorva probleme la zi ale Romaniei. Ultima sedinta de Guvern prezidata de seful statului a fost in luna mai, cand presedintele Basescu a venit direct de la spital pentru a discuta despre criza gripei aviare. Cat despre ziua de ieri, seful statului a criticat faptul ca nu s-a reusit o restructurare eficienta la nivelul Guvernului si ca sunt cheltuite prost creditele externe.
Cat despre scandalul retragerii militarilor romani din Irak, Traian Basescu a informat Executivul ca exista patru rezolutii ONU semnate de Romania, in baza carora trupele noastre au fost trimise in Irak. Precizarile au fost facute de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu. "Institutiile sunt inca nedescentralizate. Seful statului a aratat ca multe directii judetene locale sunt inca in subordinea ministerelor, mergand astfel pe un sistem invechit care nu este in slujba cetateanului", a declarat Saftoiu. Pe de alta parte, prezenta presedintelui Basescu in sedinta de Guvern de ieri a fost considerata esentiala de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei, mai cu seama pentru deblocarea proiectului de infiintare a Agentiei de Integritate Morala. Macovei a punctat acest lucru in prezenta purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. De altfel, Marinescu a recunoscut, cu greu, ca a existat chiar o pauza de consultari intre sefului statului si cel al Executivului.

Presedintele insista asupra modernizarii statului

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a propus spre analiza, membrilor Guvernului, probleme care necesita actiune imediata din partea Executivului, precum si o serie de restante in raport cu angajamentele asumate prin programul de guvernare. Primul subiect la care s-a referit presedintele a fost necesitatea modernizarii institutiilor statului, apreciind ca este nevoie, in acest sens, sa se actioneze pana la 1 ianuarie 2007. Seful statului a amintit ca in prezent, o serie de directii teritoriale, din domeniul sanatatii, al invatamantului, mediului si din domeniul agricol sunt subordonate ministerelor, conservand astfel o structura mostenita inca de dinainte de 1989, si prin activitatea lor fiind departe de interesul comunitatii. Astfel, presedintele a cerut ca Executivul sa actioneze pentru descentralizarea acestor directii, analizand posibilitatea subordonarii administratiilor locale. De asemenea, Basescu a solicitat efectuarea unei analize privind birocratia generata de agentiile nationale si necesitatea comasarii si restructurarii acestora astfel incat, in cel mai scurt timp, sa devina eficiente.