O persoana a murit, iar alta a fost ranita ieri la pranz, dupa ce un barbat a intrat intr-o cafenea din centrul municipiului Piatra Neamt si a tras cu un pistol cu gloante inspre acestea.
Gheorghita (32 de ani) si Bogdan (36 de ani) Mararu stateau la masa, primul din acestia fiind impreuna cu prietena sa. La un moment dat, in local a intrat Cristian Chilat (40 de ani), care a scos pistolul si l-a impuscat de patru ori pe Gheorghita si de doua ori pe Bogdan, dupa care a fugit. Incidentul, petrecut sub privirile ingrozite ale celorlalti consumatori, a fost inregistrat de camerele video de supraveghere aflate atat in interiorul, cat si in exteriorul localului. Martorii incidentului au sunat imediat la 112, cerand ajutor.
Conform informatiilor furnizate de doctorul Letitia Damoc, director al Serviciului Judetean de Ambulanta, Gheorghita Mararu a suferit patru plagi impuscate, trei in zona inimii si una in abdomen, iar cand au sosit medicii avea deja doi litri de sange in cavitatea toracica si era in stop cardio-respirator. Doctorii i-au facut masaj cardiac si i-au acordat primul ajutor, injectandu-i si adrenalina pentru a-i reporni inima, insa victima nu a supravietuit.
Bogdan Mararu a fost impuscat de doua ori in abdomen si a fost dus cu ambulanta direct pe masa de operatie, el avand lezate organele interne si intestinele.
Cristian Chilat este din Piatra Neamt, fiind vechi dusman al familiei Mararu. Zis si "Falau", el fusese eliberat din inchisoare in urma cu aproximativ trei luni.

Ancheta condusa de sefii politiei

Seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica, chestor sef de politie Dan Valentin Fatuloiu, a fost trimis la Piatra Neamt pentru a urmari modul in care politistii fac ancheta, precum si pentru a analiza activitatea IPJ Neamt in asigurarea ordinii si sigurantei. In plus, Inspectoratul General al Politiei Romane a constituit o echipa de coordonare a masurilor luate de politistii nemteni in acest caz, care va fi condusa de chestorul Petre Toba.
La randul lor, procurorii nemteni au declansat deja investigatii cu privire la imprejurarile in care s-a produs incidentul, sub aspectul comiterii infractiunilor de tentativa de omor si, respectiv, omor, dar si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Jandarmeria a fost solicitata de catre politisti in zona unde a avut loc incidentul. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei, Catalin Razmerita, patrule de ordine publica si echipajele de interventie au inconjurat toata zona pentru a ajuta politia la strangerea probelor necesare investigatiilor.

Suspectul, cautat si in Botosani

Criminalul este cautat in intreaga Moldova, fiind organizate filtre. La cautari sunt folosite si elicoptere aflate in dotarea Ministerului Administratiilor si Internelor. Masuri pentru prinderea suspectului au fost luate si in judetul Botosani. De ieri dupa-amiaza, pe toate drumurile principale din judet, dar si la intrarea in orase au fost instituite mai multe filtre, toate masinile care au trecut prin zonele respective fiind verificate de politisti si jandarmi. Erau oprite in principal vehiculele din alte judete, microbuzele si autocarele si verificate inclusiv portbagajele. Totodata, jandarmii legitimau persoanele din masini. Masurile au fost dispuse intrucat judetul se afla la frontiera, iar anchetatorii nu exclud varianta ca autorul sa fi incercat sa-si piarda urma prin Botosani sau peste granita. Suspectul este inarmat si considerat extrem de periculos.