Presedintele PNL Bucuresti nu poate plati doar cu functia in partid ci si cu functia in cabinetul Tariceanu pentru ca a pierdut Primaria Capitalei si a avut "tupeul" de a-l contra pe premierul Tariceanu in cadrul sedintei Biroului Permanent Central in care locatarul de la Palatul Victoria si-a anuntat intentia de a candida pentru un nou mandat la sefia liberalilor. Cainele de paza al PNL, atunci cand presedintele Traian Basescu lansa atacuri la adresa premierului Tariceanu, a devenit indezirabil in momentul in care, alaturi de Crin Antonescu si Norica Nicolai, a format un grup puternic si amenintator la adresa lui Tariceanu si a apropiatilor lui. In plus, chiar daca spune ca este inca un adversar al presedintelui Basescu, ale carui actiuni le considera in afara Constitutiei, Orban nu accepta colaborarea cu PSD, partidul de opozitie care-i mentine in viata pe actualii guvernanti prin sprijinul parlamentar.
"Este adevarat ca nu ma simt foarte confortabil cand vorbesc cu Hrebenciuc, Nastase, Mitrea si Iliescu, este adevarat ca in toate dezbaterile din interiorul PNL eu am fost in pozitie rezervata in privinta oricaror intelegeri cu PSD si intotdeauna am sustinut o politica autonoma pentru PNL, astfel incat PNL sa isi poata permite sa fie in pozitia de partid dominant si nu in pozitia de partid secundar", a declarat Orban, miercuri, la Radio Guerrilla. El a respins insa teoria potrivit careia ar incerca o apropiere de Traian Basescu si PD-L, chiar daca, spune tot el, lucrurile nu trebuie amestecate, iar PNL trebuie sa pastreze posibilitatea unor negocieri cu democrat-liberalii. "Au temperatura (cei care spun ca doreste o apropiere de Basescu si PD-L, nr). In ceea ce priveste atitudinea mea fata de Traian Basescu, eu m-am luptat cu abuzurile si cu comportamentul iesit complet din haina constitutionala a presedintelui, in conditiile in care marea majoritate a celor care astazi au inceput sa deschida gura, fie il laudau, fie taceau din gura in mod complice", a comentat Orban. "Aceasta atitudine a mea fata de Traian Basescu este constanta pentru ca este o atitudine dictata de convingerea profunda ca Traian Basescu face rau Romaniei in functia de presedinte al Romaniei", a mai spus el. "In ceea ce priveste o posibila relatie cu Partidul Democrat, eu cred ca nu toate ouale trebuie puse in cos si intotdeauna Partidul National Liberal trebuie sa-si pastreze disponibilitatea la dialog si la negociere si cu Partidul Democrat si cu celelalte forte politice din Romania".
Pe 11 iunie, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a afirmat ca nu a fost contactat nici de Traian Basescu, nici de alti lideri ai PD-L, declaratia venind in replica la spusele liberalului Bogdan Olteanu,potrivit caruia presedintele cauta o alternativa la actuala conducere PNL pentru refacerea Aliantei. "Exista o vorba din popor: un nebun arunca o piatra si 100 de intelepti se chinuie s-o gaseasca", a fost prima reactie a lui Orban fata de afirmatiile colegului sau Bogdan Olteanu. "Nu am fost contactat nici de Traian Basescu, nu am fost contactat de nici un alt lider al PD", a continuat el", a mai spus Orban.
In conditiile in care Tariceanu a anuntat ca va candida la un nou mandat de presedinte al PNL, in cadrul aceleiasi sedinte a BPC in care a cerut demisia lui Orban din fruntea organizatiei Bucuresti, vicepresedintele liberal spune ca inscrierea in cursa pentru congresul partidului din 2009 este prematura si nu poate decat sa genereze conflicte in interiorul partidului, conflicte ce nu isi au rostul mai ales inaintea alegerilor parlamentare. "Pana la alegerile din 2009 va mai curge multa apa pe Dambovita. Orice anuntare a unei candidaturi la presedintia PNL in momentul de fata mi se pare prematura, inoportuna si care nu face altceva decat sa genereze zazanie si tensiune in interiorul PNL. Cred ca trebuie sa ne ocupam de ceea ce este important si anume pregatirea alegerilor parlamentare, sa lasam umorile si interesele partizane sa le lasam deoparte, pentru ca nu vor face altceva decat sa duca la aparitia unor dispute si conflicte", mai spune Orban. El a reluat argumentele potrivit carora nu are de ce sa demisioneze din functia de presedinte al organizatiei PNL Bucuresti, asa cum i-a cerut Tariceanu in sedinta de luni seara a Biroului Politic Cent