Dupa mai bine de sase ani in care au primit bani guvernamentali suficienti cat sa prelungeasca lucrarile, doua comune doljene se vor putea bucura in curand de apa din sistemele proprii de alimentare. Alte doua localitati doljene stau la mila guvernantilor pentru a finaliza lucrarile anul viitor.
Aparitia in urma cu noua ani a Hotararii de Guvern nr. 577 a insemnat pentru locuitorii din cinci comune doljene sansa de a beneficia de apa curata la robinete pe banii guvernului. Derularea proiectelor pentru alimentare cu apa, incepute inca din 1998 in comunele Tuglui, Dranic si Apele Vii, s-a transformat intr-un adevarat calvar atat pentru sateni, cat si pentru autoritatile locale, din cauza subfinantarii anuale a lucrarilor. Altfel spus, comunele doljene implicate in program au primit in fiecare an bani suficienti doar pentru ca antreprenorii sa puna in miscare utilajele, astfel incat finalizarea lucrarilor s-a prelungit pe termen nelimitat. Singura localitate beneficiara a finantarii prin HG nr. 577/1997 care a finalizat implementarea proiectului de alimentare cu apa este comuna Tuglui, unde sistemul a fost receptionat la inceputul acestui an. Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, a anuntat ieri ca macar alte doua comune doljene, Dranic si Cotofenii din Dos, au primit bani suficienti pentru incheierea proiectului pana la sfarsitul anului. "Cu banii primiti, am convingerea ca macar aceste comune vor putea finaliza lucrarile in 2006. Comuna Dranic are lucrari in derulare de cativa ani, pentru ca guvernul nu a dat suficienti in fiecare an", a precizat Prioteasa. Daca pentru cele doua comune miliardele primite in aceasta luna vor ajuta la finalizarea lucrarilor, pentru celelalte doua comune beneficiare ale infuziei cu bani guvernamentali cosmarul nu s-a incheiat. In ciuda numelor pe care le poarta, Primariile Apele Vii si Izvoare vor astepta si anul viitor mila guvernantilor pentru a incheia lucrarile de alimentare cu apa.
Ultima transa de bani, apa de ploaie
Potrivit reprezentantilor Primariei Apele Vii, pana in prezent constructorul a executat lucrari in valoare de doua miliarde la sistemul de alimentare cu apa, in conditiile in care derularea proiectului a inceput in anul 1998 in localitate. Primarul comunei, Ionel Stanica, a declarat ca acele 750 de milioane de lei vechi primite saptamana trecuta pentru continuarea lucrarilor reprezinta doar o mica parte din valoarea lucrarilor necesare pentru finalizarea executiei.
"Cele 750 de milioane sunt apa de ploaie, o frectie la un picior de lemn, pentru ca valoarea totala a proiectului e de vreo 13 miliarde. E adevarat ca in ultimii ani au fost mereu inundatii si ministerul a fost ocupat cu aceste lucruri. Speram totusi ca la anul vom primi bani suficienti pentru a putea receptiona lucrarea pe care o avem inceputa din 1998", a mentionat Stanica. Situatia de la Apele Vii este asemanatoare cu cea din comuna Izvoare, care a primit anul acesta 1,5 miliarde pentru continuarea lucrarilor demarate in 2000.