O parte din primariile doljene ar putea lasa asistatii social fara drepturi banesti in acest an pentru ca fondurile virate de Directia Generala a Finantelor Publice nu sunt suficiente.
In opinia conducerii Consiliului Judetean Dolj, institutia care a impartit banii pentru asistatii social pana anul acesta, primariile se vor afla in imposibilitatea de plata a tuturor drepturilor banesti catre persoanele care beneficiaza de venitul minim garantat din cauza criteriului ales de finantisti pentru acordarea banilor pentru comune in 2007.
Constantin Dascalu, vicepresedinte pe probleme economice al CJ, a dat ca exemplu situatia comparativa din invatamant, unde unele localitati au primit mai multi bani decat au cerut din cauza ca anul trecut au cheltuit foarte multi bani. "Din punctul nostru de vedere, executia bugetara trebuia sa fie doar un criteriu de comparatie, iar criteriul care conta in primul rand ar fi trebuit sa fie necesitatile localitatii. S-a ajuns astfel la situatia in care multe primarii au primit mai multi bani pe invatamant decat au cerut. De exemplu, Galiciuica a primit 111%, iar Farcas doar 83% din necesar, in timp ce valoarea medie acoperita este de 92,83% din banii ceruti", a spus Constantin Dascalu. Potrivit acestuia, situatia de la un an la altul in privinta dosarelor de ajutor social poate varia semnificativ, iar primarii s-ar putea trezi fara bani pentru plata acestor drepturi daca numarul dosarelor creste fata de 2006.
In timp ce administratia judeteana reclama proasta impartire a banilor, finantistii doljeni sunt convinsi ca modul in care sumele au fost repartizate este corect, iar daca vor aparea probleme, primarii si contabilii vor fi chemati "pentru lamuriri" la sediul DGFP Dolj. Florian Barbu, trezorier-sef in cadrul Trezoreriei Dolj, a declarat ca alegerea criteriului de executie era normala, dat fiind faptul ca anul trecut primarii din Dolj au ramas cu foarte multi bani necheltuiti in vistierie. "E parerea dansului. Atunci cand primarii au o problema, ii invitam la noi impreuna cu contabilii si ii lamurim cu cifrele pe masa. Discutam cu indicatori si executia de anul trecut, iar daca sunt probleme le rezolvam. Am avut si la Amarastii de Jos o problema si i-am chemat pe primar si pe contabil si au plecat lamuriti", a spus Barbu.
Conform datelor puse la dispozitie de DGFP Dolj, autoritatile locale din Amarastii de Jos nu au cheltuit anul trecut nici jumatate din suma primita de la buget. Mentionam faptul ca pana in prezent nici un primar care s-a perindat pe la sediul Finantelor doljene nu a plecat cu vreun ban in plus de acolo.
Autoritatile locale, amenintate cu executarea silita
Mai-marii judetului nu sunt optimisti nici in privinta banilor primiti de unitatile administrativ-teritoriale doljene pentru echilibrarea bugetelor locale, sume repartizate printr-o formula de calcul care are in vedere suprafata, populatia si capacitatea financiara a localitatii. Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a declarat ca mai multi primari deja au semnalat faptul ca nu vor putea acoperi nici macar cheltuielile cu salarii in primarie, insa pana in prezent autoritatile nu au realizat o analiza comparativa fata de 2006. "Anul trecut, 26 de localitati au avut nevoie de o suplimentare a fondurilor primite pentru ca nu le ajungeau banii sa supravietuiasca, dar in acest an nu mai avem posibilitatea aceasta si multe administratii locale s-ar putea trezi in incapacitate de plata si ar putea fi executate", a spus Prioteasa.
O comparatie intre banii primiti anul trecut de comuna Farcas si cei primiti in 2007 pentru echilibrarea bugetelor releva faptul ca primaria a obtinut anul acesta cu aproape un miliard si jumatate de lei vechi mai putin decat in 2006, cu o scadere de la peste doua miliarde la 650 de milioane de lei vechi. In total, 14 localitati doljene au primit anul acesta mai putin de doua miliarde pentru echilibrarea bugetelor, iar doua comune, Ghercesti si Isalnita, nu au primit nici un leu.